13 Tempat Makan Best Sarapan Di Alor Setar, Kedah | Alor Setar, ibu kota Negeri Kedah yang kaya akan sejarah dan budaya, juga menghidangkan panorama kuliner yang tak kalah menggoda. Bagi para pencinta makanan, kota ini adalah syurga gastronomi yang menawarkan aneka hidangan autentik yang akan memanjakan lidah anda. Berikut ini adalah beberapa tempat makan best untuk anda sarapan yang wajib anda kunjungi jika anda datang ke Alor Setar.

 

1. ALOR SETAR BREAKFAST STATION – SARAPAN

Alor Setar Breakfast Station adalah destinasi bagi para pencinta sarapan pagi yang ingin memulai hari dengan hidangan yang lazat dan variasi yang melimpah. Terletak di pusat bandar Alor Setar, kedai ini menjadi titik pertemuan bagi warga tempatan dan pelancong yang ingin menikmati santapan sarapan pagi tradisional.

Menu di Alor Setar Breakfast Station menampilkan pelbagai hidangan sarapan yang menarik dan best. Dari nasi lemak yang disajikan panas-panas dan pelbagai jenis roti. Antara hidangan roti yang terdapat di kedai ini ialah breakfast set, roti telur meleh, roti arab, oletto single, roti teloq kapit dan roti goyang. Setiap hidangan mencerminkan rasa unik dan kekayaan kuliner Malaysia.

Dengan hidangan yang lazat, suasana yang menyenangkan, dan layanan yang ramah, ini adalah tempat yang sempurna untuk memulai hari anda dengan penuh semangat.

Jika anda merancang untuk berkunjung ke sini, lokasi kedai ini terletak di 24, 3, K8, Taman Puspa Kencana, 05460 Alor Setar, Kedah. Kedai ini beroperasi pada setiap hari pada pukul 7.30 pagi sehingga 12.30 hari. Sebarang pertanyaan atau tempahan anda boleh hubungi di no tel: 012-405 0059.

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/asbreakfaststation/?locale=ms_MY

 

2. RESTORAN MEE FAROQ ROTI DOLL – SARAPAN

Keistimewaan Restoran Mee Faroq Roti Doll adalah mee goreng yang unik dan berbeza. Dengan campuran rempah rahsia dan bahan-bahan segar, mee goreng di sini memiliki rasa yang khas dan memukau. Selain itu, roti doll yang merupakan roti lembut yang dihidangkan dengan pelbagai jenis kuah dan lauk juga menjadi daya tarik utama di sini.

Harga yang berpatutan dan hidangan yang memuaskan membuat restoran ini menjadi tempat yang popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong. Baik anda mencari hidangan santapan segera sebelum bekerja atau ingin bersantai sambil menikmati sarapan pada hujung minggu, kedai ini menawarkan pilihan yang sempurna.

Jika anda merancang untuk berkunjung ke sini, lokasi kedai ini terletak di Al Hidayah, No 9,Kompleks Perniagaan, Jalan Hutan Kampung, 05350 Alor Setar, Kedah. Kedai ini beroperasi pada setiap hari kecuali hari Jumaat pada pukul 8 pagi sehingga 10 malam. Sebarang pertanyaan atau tempahan anda boleh hubungi di no tel: 017-565 6892.

 

3. WARUNG KLASIK – SARAPAN

Sesiapa yang ingin merasai  menu tradisi pek nga pisang dan pek nga kelapa sambil melihat pemandangan cantik sawah padi bolehlah datang kunjung ke sini. Warung ini popular di kalangan penggemar pek nga. Selain itu, warung ini juga turut menyajikan menu sarapan pagi yang lain seperti nasi lemak dan pulut ikan masin serta roti canai. Warung ini menawarkan hidangan tradisional dengan rasa klasik yang tak ternilai.

Merancang untuk berkunjung ke sini? Lokasi kedai ini terletak di Jalan Kangar – Alor Setar, Kampung Padang Lalang, 06250 Alor Setar, Kedah. Kedai ini beroperasi pada setiap hari kecuali hari Rabu pada pukul 7.30 pagi sehingga 1.30 tengah hari. Sebarang pertanyaan atau tempahan anda boleh hubungi di no tel: 011-2414 7428 atau boleh terus email ke [email protected].

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/peknganyioqdanpisang/?locale=ms_MY

INSTAGRAM PAGE: https://www.instagram.com/_warungklasik/?hl=en

 

4. ROTI CANAI CELARU – SARAPAN

Roti Canai Celaru yang lazat ini dihidangkan dengan penuh kreativiti. Gumpalan roti yang lembut dipadukan dengan telur mata lembut dan kuah yang kaya memberi cita rasa yang luar biasa. Kombinasi antara Kuah Parpu Dal, Kuah Sardin, dan Sambal Tumis menambahkan lapisan rasa yang kompleks dan memukau.

Bagi pecinta makanan yang mencari pengalaman gastronomi yang unik, Roti Canai Celaru ini adalah pilihan yang tepat. Dengan telurnya yang separuh masak, tekstur telur yang lembut menambahkan dimensi baru kepada hidangan ini. Setiap gigitan menggabungkan semua unsur ini dengan sempurna, menciptakan harmoni rasa yang luar biasa.

Jika anda merancang untuk berkunjung ke sini, lokasi kedai ini terletak di 28A, Lor Teknik, Taman Gunung Perak, 05400 Alor Setar, Kedah. Kedai ini beroperasi pada setiap hari kecuali hari Jumaat pada pukul 7 pagi sehingga 1 tengah hari. Sebarang pertanyaan atau tempahan anda boleh hubungi di no tel: 011-3510 1614.

 

Buat masa ini kami hanya menjumpai 4 tempat makan best sarapan di kawasan Alor Setar ini. Jika anda ada maklumat terkini atau inginkan premis anda dimasukkan dalam senarai ini, boleh hubungi kami (https://reviewkedaimakankmn.wasap.my/) untuk kemaskini maklumat ini. Terima kasih. Dah baca tu, jangan lupa untuk kongsikan ye. Selamat menjamu selera. Adios !

Share.

Leave A Reply