13 Tempat Menarik Untuk Percutian Di Jerantut Pahang | Bagi yang belum tahu, Jerantut adalah daerah terbesar di Pahang dan berada kira – kira 180 kilometer dari Kuantan. Keindahan hutan serta flora dan fauna yang kaya di Jerantut Pahang selalu menjadi tumpuan pelancong, sama ada dari dalam atau luar negara.

Apabila anda bosan dengan kerja, jerantut sering menjadi tempat melarikan diri yang boleh membuat jantung anda menguap. Bukan sahaja kerana suasana yang sejuk dan indah, tetapi jerantut juga miliki banyak tarikan pelancongan yang merasa mesti dikunjungi.

Nak tahu dimana lokasi – lokasi menarik di bandar ini? Teruskan membaca senarai 13 tempat menarik di kawasan ini.

1. Taman Negara Malaysia

Tempat menarik di negeri Pahang ini berada tidak jauh dari bandar Jerantut. Ianya adalah taman negara terbesar di Semenanjung Malaysia dan yang tertua di Malaysia. Di sini, anda boleh sertai aktiviti menarik dan juga canopy walkway, menembak rapit, menjelajah hutan dan melawat santuari kelah.

2. Tasik Bera

Tasik Bera adalah tasik air tawar semula jadi terbesar di Pahang dan tempat tinggal orang asli sejak beratus – ratus tahun. Destinasi ini kaya dengan flora dan fauna yang banyak jenis dan sangat cantik, malah dipelihara dengan baik oleh kerajaan dan komuniti orang asli.

3. Kuala Gandah Pusat Pemuliharaan Gajah

Gajah adalah haiwan yang kini terancam pupus akibat pemburuan gading yang tidak bertanggungjawab. Kerajaan dan badan bukan Kerajaan telah bersatu untuk wujud kan pusat perlindungan gajah, di mana gajah – gajah dijaga seperti di habitat asli mereka.

4. Gunung Senyum

Terdapat 25 gua unik di sini, seperti gua angin, gua terang bulan, gua kolam tujuh, dan gua makam tok long yang sering dikunjungi oleh pengunjung dari dalam dan luar negara untuk banyak tujuan seperti hobi, kajian, dan pendidikan. Kekayaan flora dan fauna di sekitar Gunung Senyum juga menarik banyak perhatian orang ramai.

5. Lata Berkoh

Lata Berkoh adalah air terjun yang berada 6.8 km dari Kuala Tahan. Untuk pergi ke Lata Berkoh, anda perlu menaiki bot dan anggaran perjalanan sekitar 5 hingga 6 jam perjalanan dan juga jungle trekking sejauh 1 Kilometer sebelum menjumpai air terjun ini.

6. Kelah Santuary

Ketika melawat, anda boleh memberi makan dan bermain dengan mereka, tetapi tidak dibenarkan menangkap ikan ini. Air sungai yang jernih seperti kristal membolehkan anda melihat ikan kelah dengan jelas. Untuk ke sini, naik bot dari Lata Berkoh dalam masa 30-40 minit perjalanan.

7. Gua Kota Balai

Berbeza dari gua lain, Gua Kota Balai tidak punyai bentuk batuan yang menarik. Ianya adalah salah satu gua yang terletak di Taman Warisan Gua Kota Gelanggi. Gua ini sering digunakan untuk perkhemahan kerana lantai gua yang rata dan suhu sejuk pada waktu malam.

8. Gypsy Garden Jerantut Cafe

Adakah anda mengidam masakan western ketika bercuti? Jika ya, kunjungilah Gypsy Garden Jerantut Cafe. Restoran ini menyediakan banyak jenis hidangan barat yang sesuai dengan selera anda. Selain itu, tempat makan di Jerantut ini juga mempunyai sebuah galeri seni dan taman mini yang menarik.

9. Taman Warisan Gua Kota Gelanggi

Taman Warisan Gua Kota Gelangi ini sangat unik. Nak tahu kenapa? Sebabnya di dalamnya ada gua lain seperti Gua Angin, Gua Kota Balai, Gua Tongkat, Gua Penyu, Gua Batu Sanding, dan Gua Kelawar. Gua-gua ini sering dikunjungi dan punyai nilai sejarah yang juga tidak kurang pentingnya.

10. Galeri Mat Kilau

Untuk mengenang jasa pahlawan ini bersama rakan – rakan seperjuangannya, sebuah Galeri Mat Kilau telah dibangunkan. Selain dari bacaan, anda juga dapat melihat tayangan visual dan audio yang menarik serta koleksi senjata yang pernah mereka gunakan.

11. Air Terjun Lata Meraung

Lata Meraung adalah salah satu tempat wajib bagi pelancong yang berkunjung ke Jerantut. Terdapat banyak kemudahan disediakan seperti tempat solat, tandas, tapak perkemahan, jungle trekking dan banyak lagi. Jom santai – santai di air terjun Lata Meraung bersama keluarga.

12. I City Jerantut

Antara salah satu tempat untuk bersantai bersama keluarga ialah I city Jerantut. Tempat menarik ini berada tidak jauh dari balai polis daerah Jerantut. Kawasan ini kerap dikunjungi pengunjung lebih lebih lagi pada waktu malam dengan hiasan lampu – lampu yang warna – warni.

13. Gunung Tahan

Gunung Tahan adalah gunung tertinggi kedua di Malaysia selepas Gunung Kinabalu. Perjalanan yang mencabar fizikal dan minda ini amat digemari bagi mereka yang menyukainya. Namun, sebelum memulakan pendakian perlu memastikan fizikal sihat dan fit semasa mendaki

 

Demikianlah 13 tempat menarik di Jerantut boleh anda kunjungi. Jerantut sangat terkenal dengan lokasi pelancongan yang miliki tema seperti alam semula jadi. Moga artikel kali ini memberi manfaat dan menjadi panduan buat perjalanan percutian anda. Jangan lupa untuk tempah penginapan dahulu sebelum sampai. Jangan lupa untuk tempah hotel di Booking.com dahulu sebelum sampai. Selamat Bercuti!

Share.

Leave A Reply