Graphic Designer ialah seorang profesional yang mencipta konsep visual menggunakan perisian komputer atau dengan tangan untuk menyampaikan idea yang memberi inspirasi, memaklumkan atau memikat hati pengguna. Mereka bekerja dalam pelbagai industri, termasuk pengiklanan, pemasaran, penerbitan dan penjenamaan. Berikut adalah 3 syarikat yang menawarkan internship graphic designer di Kedah.

1. Khalifah Media Networks

Khalifah Media Networks adalah syarikat media yang terletak di Alor Setar, Kedah. Menjadi intern untuk graphic design di syarikat ini boleh menjadi pengalaman pembelajaran yang berharga dan peluang untuk memperoleh kemahiran praktikal dalam suasana profesional. Berikut adalah beberapa faedah menjadi intern untuk graphic design:

 • Dapatkan Pengalaman Dunia Sebenar: Sebagai intern, anda akan berpeluang mengusahakan projek sebenar untuk pelanggan, yang akan memberi anda pengalaman praktikal dalam bidang tersebut.
 • Belajar daripada Profesional: Anda akan bekerjasama rapat dengan pereka berpengalaman yang boleh membimbing anda dan memberikan maklum balas tentang kerja anda. Anda juga akan berpeluang untuk memerhati proses kreatif mereka dan belajar daripada kemahiran dan teknik reka bentuk mereka.
 • Rangkaian dengan Profesional: Berlatih di agensi atau studio reka bentuk boleh memberi anda peluang rangkaian yang berharga. Anda akan bertemu dan bekerjasama dengan profesional dalam bidang yang boleh membantu anda mencari peluang pekerjaan pada masa hadapan.
 • Temui Kekuatan dan Kelemahan Anda: Berlatih dalam reka bentuk grafik akan membantu anda menemui kekuatan dan kelemahan anda dalam bidang tersebut. Pengetahuan ini boleh digunakan untuk meningkatkan kemahiran anda dan memfokuskan matlamat kerjaya anda.
 • Secara keseluruhan, menjadi pelatih untuk reka bentuk grafik boleh menjadi pengalaman berharga yang memberikan anda kemahiran praktikal, pengalaman dunia sebenar dan peluang rangkaian yang boleh membantu anda melancarkan kerjaya anda dalam bidang tersebut.

2. Rizka Sdn Bhd

Rizka Sdn Bhd merupakan syarikat kasut yang terletak di Alor Setar, Kedah. Rizka Sdn bhd kini merupakan di antara salah satu syarikat yang berkembang di dalam industri e-dagang dengan tumpuan kepada pengedaran kasut wanita. Syarikat mereka juga menawarkan latihan internship kepada graduan yang mengambil kursus graphic designer. Ini merupakan skop kerja yang akan diajar di dalam syarikat tersebut:

 • · Menyediakan bahan kreatif imej/video untuk digunakan oleh syarikat dalam mempromosikan jualan dan pemasaran (kempen promosi setiap bulan)
 • · Menghasilkan konsep reka bentuk yang terdiri daripada gabungan elemen dan prinsip reka bentuk mengikut kehendak syarikat
 • · Bertanggungjawab ke atas susun atur dan format dalam setiap reka bentuk yang dihasilkan mengikut citarasa pelanggan dan mempunyai nilai estetika, nilai hiasan dan nilai komersial.
 • · Memastikan setiap reka bentuk dicetak dengan baik mengikut spesifikasi yang dipersetujui supaya kualiti dapat dikekalkan dan dapat meningkatkan prestasi syarikat
 • · Rancang dan laksanakan hala tuju pemasaran syarikat di luar talian & dalam talian dengan pasukan lain. Bertanggungjawab terhadap setiap tugasan yang diberikan selain dapat melaksanakan kerja dalam tempoh masa yang ditetapkan oleh syarikat.

3. LB Travel Tech Sdn Bhd

Langkawi Book Travel Tech Sdn Bhd terletak di Langkawi, Kedah dan menawarkan latihan internship kepada graduan yang mengambil kursus graphic designer. Ini merupakan skop kerja di syarikat tersebut:

 • Reka semua imej dengan konsep kreatif untuk menghasilkan pemasaran, reka bentuk grafik, ilustrasi, bahan promosi & pengiklanan untuk platform dalam talian & luar talian.
 • Membangunkan bahan kreatif dan menarik untuk surat berita e-mel, tapak web & platform media sosial dengan kerap / siaran berjadual.
 • Berpengalaman dalam menguruskan platform media sosial & kandungan kreatif di Facebook, Instagram, YouTube, dll.
 • Biasa dengan Iklan Facebook, Iklan Instagram, Google Ads dan Google Analitis

Share.

Leave A Reply