5 Tentera Negara Terkuat Asia Barat 2019. Dunia Terkejut Kedudukan Turki Terkini | Selama bertahun-tahun Israel menjadi tentera no.1 terkuat Asia Barat. Tapi dalam ranking terkini, ranking banyak negara terutama Turki buat dunia terkejut tak sangka. Tolong jangan abaikan artikel ini.

RANKING TOP TENTERA ASIA BARAT

Kawasan Timur Tengah tidak pernah tenang dari konflik dan peperangan. Wilayah yang merujuk kepada Asia Barat Daya dan Afrika Utara, dikatakan sebagai kawasan yang paling tidak stabil di dunia.

5 Tentera Negara Terkuat Asia Barat 2019. Dunia Terkejut Kedudukan Turki Terkini

Sudah tentu ia bukanlah perkara yang mengejutkan, memandangkan banyka perang sivil berlaku di rantau ini, contohnya di Yaman dan Syria. Belum lagi perang yang tidak berkesudahan antara negara haram Israel dan Palestin.

Konflik juga berlaku melalui perang proksi, yang menyediakan peluang bagi negara-negara besar untuk campur tangan. Belum lagi, penyertaan negara yang bercita-cita untuk menguasai rantau ini, seperti Iran dan Arab Saudi.

Dengan keadaan ini, tidak hairanlah negara-negara di Timur Tengah sudah bersedia dengan tentera yang kuat. Memandangkan bahawa perang besar dapat dielakkan apabila negara berada dalam keadaan kekuatan seimbang. Kekuatan merujuk kepada keupayaan tentera setiap negara.

Berikut adalah tujuh negara dengan kuasa ketenteraan terkuat di Timur Tengah, seperti dilaporkan oleh Global Firepower (GFP) dan Forbes, Rabu (30/01/2019).

GFP menyediakan analisis keupayaan tentera negara-negara di dunia berdasarkan indeks kekuatan setiap negara. Ini diukur oleh potensi untuk menghadapi perang dan bilangan senjata baik darat, laut dan udara.

1. Turki

Menurut GFP, Turki mempunyai indeks kekuatan 0.2216 dan kini menduduki tempat pertama di Asia Barat dan ke-9 di dunia. Negara yang dipimpin oleh Erdogan memiliki tentera aktif sebanyak 355,800, dan bajet ketenteraan sebesar US $8 bilion. Negara ini mempunyai hubungan ketenteraan dengan Qatar, Somalia, dan bergabung dengan NATO.

5 Tentera Negara Terkuat Asia Barat 2019. Dunia Terkejut Kedudukan Turki Terkini

Walau bagaimanapun, Turki sebenarnya menghadapi cabaran di institusi ketenteraan terutamanya apabila banyak pegawai dikeluarkan dari institusi tentera kerana mereka dianggap terlibat dalam rampasan kuasa, sama ada rampasan kuasa pada lalu dan rampasan kuasa pada tahun 2016.

Dengan tentera yang begitu kuat, Turki yakin dapat mengambil bahagian dalam peperangan di negara-negara jiran. Sebagai contoh, penyertaan Turki di Syria, dengan klimaksnya adalah kempen Afrin pada Januari 2018.

2. Mesir

Mesir mempunyai indeks kekuatan 0.2751 dengan 438,500 anggota tentera aktif. Untuk bajetnya, Mesir jauh dari Turki, di mana hanya $2.7 bilion sahaja.

5 Tentera Negara Terkuat Asia Barat 2019. Dunia Terkejut Kedudukan Turki Terkini

Negara yang dipimpin oleh bekas ketua tentera Abdul Fatah el-Sisi, melancarkan program perubahan semula dalam peralatan perang, termasuk memiliki pesawat pejuang baru, termasuk helikopter penyerang dan peluru berpandu darat. Mesir juga menduduki ranking ke-10 di dunia untuk negara dengan tentera terkuat.

Walaupun ia memiliki tentera yang sangat kuat, negara ini juga masih bergelut melawan pengganas. Sehingga kini, ia cuba menyerang pangkalan pertahanan ISIS di Semenanjung Sinai bersama dengan sekutunya.

3. Iran

Iran naik satu tangga dari tahun lepas, sebagai negara ketenteraan terkuat di Timur Tengah. Pada tahun lalu, kedudukan ini diduduki oleh Israel. Iran mempunyai indeks kekuatan 0.3131 dan pasukan sebesar 523,000 pada tahun 2017.

5 Tentera Negara Terkuat Asia Barat 2019. Dunia Terkejut Kedudukan Turki Terkini

Negara-negara yang ingin menjadi kuasa besar di rantau ini sanggup melaburkan dana besar, iaitu $16 bilion.

Sekatan dari komuniti antarabangsa yang menyebabkan Iran tidak dapat mengeksport senjata telah memaksa negara itu membangunkannya sendiri.

Namun pasukan bersenjata mereka juga kelihatan kuat dalam peperangan walaupun menggunakan senjata buatan domestik. Pasukan Iran, terutamanya unit Al Quds dari IRGC memainkan peranan penting di Syria dan Iraq.

4. Israel

Israel jatuh ke kedudukan 4 dengan indeks kekuatan 0.3444. Institusi ketenteraan IDF memiliki 176,500 tentera dan memperuntukkan bajet sebesar US $18.5 bilion. Jumlah ini tidak menghairankan, memandangkan ia mesti menghadapi ancaman yang datang dari negara-negara di rantau ini.

5 Tentera Negara Terkuat Asia Barat 2019. Dunia Terkejut Kedudukan Turki Terkini

Tentera Israel (IDF) mempunyai peralatan dan latihan terbaik di rantau ini. Itu tidak dikira lagi Israel selalu mendapat bantuan dari Amerika Syarikat, yang merupakan sekutu kuatnya.

5. Arab Saudi

Negara yang kaya di Timur Tengah ini menduduki kedudukan ke-5, dengan indeks kekuatan 0.4636.

5 Tentera Negara Terkuat Asia Barat 2019. Dunia Terkejut Kedudukan Turki Terkini

Negara yang juga bersekutu dengan Amerika Syarikat beberapa kali, mempunyai sejumlah 227,000 pasukan tentera dan memperuntukkan dana sebesar $76.7 bilion! Angka itu besar, tetapi ia juga setanding dengan cita-cita Arab Saudi untuk kekal sebagai kuasa besar Timur Tengah, dan mengusir musuhnya, Iran.

Wang sebesar itu dibelanjakan untuk menyediakan peralatan ketenteraan yang canggih.

Tentera Saudi telah menyertai Perang Yaman pada masa lalu, walaupun akhirnya kalah kepada Houthi. Kekalahan yang tidak sebanding dengan wang yang dibelanjakan untuk tentera tersebut, sering membawa tanda.

Sumber: Laicikang

Share.

Leave A Reply