Allahuakbar. Al-Quran & Tempat Imam Sedikit Tak Kena Air Banjir. | Kuala Lumpur: “Keadaan al-Quran itu sedikit pun tak kena lumpur dan tak terbalik sedangkan air sangat deras hingga mesin basuh dan tong gas terbalik,” kata Zumigawati Mat Adam, 49.

Zumigawati yang tinggal di Kampung Tengkawang Kuala Berang, Terengganu berkata, rumahnya mulai dinaiki air kelmarin sebelum dia terkejut melihat al-Quran yang sering dibaca dan diletakkan atas tilam dalam bilik itu tidak terjejas.

“Setiap kali selepas solat, saya akan membaca al-Quran dan letak atas ‘toto’. Selalu tengok orang kongsi al-Quran selamat tak kena banjir, tapi kali ini terjadi kepada saya.

“Ketika melihat kejadian ini depan mata, tiada lain yang diungkapkan selain memuji kebesaran Allah SWT,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, apa yang membuatkan dia terkejut juga apabila terdapat labah-labah pada rehal itu.

“Keadaan rumah saya penuh lumpur dan berselut. Kalau tengok bahagian dalam al-Quran hanya basah sikit tapi macam terkena air bersih.

“Bahagian atas al-Quran pula bersih dan sedikit lumpur pun tak ada, kemudian, ada labah-labah kecil betul-betul atas atas rehal. Saya teringat kisah labah-labah yang menyelamatkan Nabi Muhammad SAW ketika dalam Gua Hira,” katanya.

Menerusi perkongsian di Facebook, Zumigawati yang pernah terbabit dalam industri seni sebagai pekerja belakang tabir turut memohon sukarelawan bagi membantu membersihkan rumahnya yang habis ditenggelami banjir.

“Elektrik dah ada cuma air paip masih perlahan. Saya nak minta tolong sukarelawan datang di kampung saya bagi membantu pendudukan yang terjejas teruk akibat banjir ini.

“Pertama kali ruang tamu dan semua bilik dinaiki ini. Banjir tahun sebelum ini pun tidak seteruk sekarang.

“Semuanya habis rosak kena lumpur banjir. Kalau ada yang nak menyumbang walau RM10 pun saya bersyukur dan boleh buat beli tikar baru,” katanya.

 

Terdahulu dilaporkan juga apabila sebuah surau dilanda banjir teruk tetapi tempat imam tidak kena air banjir. Umum mengetahui ketika ini beberapa negeri di pantai timur seperti Terengganu dan Kelantan serta negeri Pahang sedang dilanda bencana banjir.

Keadaan cuaca dengan hujan lebat tanpa henti menyebabkan paras air naik dengan cepat sehingga memasuki kediaman rumah penduduk dan merosakkan harta benda milik mereka.

Bagaimanapun, lain pula ceritanya apabila tular satu perkongsian video di TikTok @yahibrahimkhan memperlihatkan keajaiban yang berlaku di sebuah surau di daerah Kemaman, Terengganu.

Pada video berkenaan, keadaan surau tersebut dilihat dimasuki air dan mengakibatkan lantai berlumpur dengan teruk sehingga kesan lumpur itu terkena pada beberapa barangan di dalam surau berkenaan.

Namun, apa yang mencuri perhatian adalah satu sejadah di dalam surau itu dilihat tidak langsung terjejas dengan kesan lumpur. Malah ia berada dalam keadaan begitu bersih dan kemas.

Sejadah berkenaan dilihat berada di kedudukan tempat Imam untuk mendirikan solat.

Menjengah ke ruangan balas, rata-rata wargamaya meluahkan rasa terkejut dan menganggap kejadian ‘ajaib’ itu sebagai salah satu tanda kekuasaan Allah.

“Macam tak percaya, tapi itu bukti kuasa Allah,” kata seorang wargamaya.

“Allah buktikan tiada yang berkuasa daripada-Nya,” komen seorang warganet.

Dalam pada itu, ada juga segelintir wargamaya yang mengatakan mereka pernah berdepan situasi sama ketika kediaman mereka dilanda musibah banjir suatu ketika dahulu.

“Saya pun sama, rumah saya sejadah dan telekung tak basah,” kata seorang wargamaya.

“Rumah saya banjir tahun lepas, Al-Quran dalam rumah dalam keadaan baik sedangkan almari yang berat dah jatuh,” ujar seorang netizen.

“Rumah nenek saya pun, Al-Quran langsung tak basah, elok je. Memang hairan sebab air dah naik paras lutut,” komen seorang warganet.

@yahibrahimkhan Replying to @jacksparow91_ ♬ DJ What You Come X Teki Gan Pargoy Santuy – Kelud Music

Sumber : HM

Share.

Leave A Reply