Apapun Berlaku, Mahasiswa Mahu Balik Mengundi | Perjalanan beratus kilometer merentasi laluan udara bukan penghalang buat kebanyakan mahasiswa dari Semenanjung, Sabah dan Sarawak untuk menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi kali pertama pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

SPR lantik 222 pegawai untuk PRU ke-15

Mahasiswa bersemangat untuk ‘balik kampung’ bagi memilih calon dan parti pilihan masing-masing biarpun terdapat kekangan seperti harga tiket penerbangan yang terlalu tinggi disebabkan tidak mahu melepaskan manfaat pelepasan lima hari yang diberikan kepada pelajar institusi pendidikan tinggi (IPT).

Pelajar Universiti Selangor (Unisel) Mohd Aznirulnaim Abd Azis, 22, dari Tawau, Sabah teruja untuk mengundi buat pertama kali dan telah membeli tiket penerbangan lebih awal untuk pulang ke kampung halaman.

Bagi menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia, Mohd Aznirulnaim yang mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) (Pengajian Islam) berkata beliau sanggup menggunakan duit simpanan semester untuk membeli tiket penerbangan pada harga RM394 sehala.

Mohd Aznirulnaim berkata, beliau amat galakkan semua mahasiswa di seluruh IPT awam dan swasta untuk pulang mengundi kerana perkara ini sangat penting. Semua mahasiswa perlu memikirkan masa depan generasi sekarang dan akan datang sekiranya mereka (mahasiswa) tidak keluar mengundi.

Mohd Aznirulnaim bagaimanapun mencadangkan kerajaan memikirkan cara supaya tambang pengangkutan dapat dikurangkan pada musim pilihan raya untuk memudahkan mahasiswa pulang mengundi terutama bagi mereka yang kurang berkemampuan.

Bagi Nurul Anis Ramli,19, pelajar Ijazah Doktor Perubatan di Universiti Malaysia Sabah (UMS), juga mahu pulang ke kampung halamannya di Pusing, Perak, untuk mengundi namun belum membeli tiket penerbangan kerana beberapa kekangan yang ada.

Nurul Anis berkata sekiranya tiada perkara yang menghalang, beliau akan membeli tiket penerbangan tidak lama lagi dengan harapan tambang akan menjadi lebih murah lebih-lebih lagi memikirkan beliau memerlukan banyak wang untuk pengajian.

Beliau juga menambah dengan memberi cadangan, kerajaan sepatutnya menyediakan kenderaan untuk pelajar yang kurang berkemampuan kerana walaupun harga tiket sudah turun, bagi mereka ia masih satu perbelanjaan yang besar kerana mereka dapat menggunakan duit tambang itu untuk membeli keperluan hidup.

Lain pula bagi  Nor Iqbal Mohd Sait, 24, pelajar Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) yang masih ‘berkira-kira’ untuk pulang mengundi di Kuala Lumpur dengan mengambil kira harga tiket penerbangan sehala dari Sarawak ke ibu kota, yang boleh mencecah sehingga lebih RM400.

Oleh itu, Nor Iqbal yang merupakan pelajar Sarjana Sains Sosial (Sosiologi) menegaskan agar sistem pengundian yang disifatkan masih ‘tradisional’ perlu ditambah baik pada masa akan datang memandangkan dalam era globalisasi kini hampir semua aspek kehidupan sudah didigitalisasikan.

Beliau juga menyatakan kawasan bandar patut menggalakkan e-voting yang menjadi kebiasan di negara besar seperti United Kingdom (UK), Perancis dan Filipina. Bagi kawasan luar bandar memang tidak dapat dinafikan kemudahan itu mungkin kurang berkesan.

Selain itu, Muhammad Tirmizi Rabidin, 19, pelajar semester satu jurusan Undang-undang di Universiti Utara Malaysia (UUM) mengakui tidak dapat pulang ke Keningau, Sabah untuk mengundi memandangkan tambang penerbangan yang agak mahal berikutan trafik yang tinggi untuk pembelian tiket.

Tambahan pula, menurut Muhammad Tirmizi beliau tidak mempunyai akses kepada penerbangan secara terus dari Alor Setar, Kedah ke Kota Kinabalu, Sabah.

Berdasarkan rekod Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) setakat 9 Okt lepas, seramai 1,393,549 pengundi berdaftar berumur 18 hingga 20 tahun dan 4,614,429 pengundi dalam lingkungan umur 21 hingga 29 tahun bagi PRU15.

Oleh itu, SPR menetapkan hari pengundian bagi PRU15 pada 19 Nov, penamaan calon pada 5 Nov dan pengundian awal pada 15 Nov.

Sumber: Siakap Keli

Share.

Leave A Reply