Bantuan Anak Pelihara (BAP) 2023. Kriteria dan Cara Mohon | Bantuan Anak Pelihara JKM 2023 ini pada asasnya merupakan sebuah bantuan kewangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi membantu yang kurang bernasib baik, yatim piatu, tidak mempunyai saudara-mara supaya terus tinggal di dalam masyarakat bersama-sama dengan keluarga pelihara serta untuk meringankan tanggungan keluarga pelihara yang sanggup menjaga anak-anak pelihara seperti anak sendiri.

Sumber: TriviaMY

Pelbagai jenis bantuan yang telah dibuat oleh pihak Kerajaan bagi menyeru mereka yang layak untuk dapat bantuan ini. Skim bantuan ini wujud sebagai alat dalam proses menolong penerima bantuan ke arah pembangunan dan pengintegrasian, yang menjadi salah satu kaedah dalam kerja sosial.

Proses pemberian bantuan JKM juga turut kira potensi yang ada pada setiap penerima bantuan yang masih produktif ke arah hidup yang lebih baik. Bantuan-bantuan ini terjadi melalui pelbagai Kementerian atau Jabatan diperingkat Persekutuan atau Negeri sesuai dengan konsep dan teras sasar ini. Antaranya adalah Bantuan BAP (Bantuan Anak Pelihara).

 

BANTUAN ANAK PELIHARA (BAP)

Bantuan Anak Pelihara JKM 2023 telah dibuat oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi meringankan beban dan bantu mereka yang berada dalam masalah. BAP ini khusus sebagai tanda alat sokongan sosial, alat pemulihan dan bantuan sementara bagi meneruskan hidup mereka yang layak dan memerlukan.

Bantuan Anak Pelihara (BAP) juga meringankan beban tanggungan keluarga yang sanggup untuk menolong dan juga telah bantu untuk menjaga anak pelihara seperti darah daging mereka sendiri.

Berikut ialah info lanjut tentang Bantuan Anak Pelihara (BAP) JKM.


KADAR

Berikut adalah kadar bayaran kepada yang layak:

RM250 sebulan seorang kanak-kanak. Maksimum RM500 sebulan sekeluarga yang menjaga 2 orang kanak-kanak atau lebih.

TUJUAN

 1. Membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik, yatim atau yatim piatu, tiada saudara-mara supaya terus tinggal di dalam masyarakat bersama dengan keluarga yang menjaga.
 2. Meringankan tanggungan mereka yang sanggup menjaga anak peliharaan seperti anak sendiri.

KRITERIA KELAYAKAN KHUSUS

Keluarga yang sedang memberi jagaan kepada anak atau kanak-kanak seperti berikut :-

 1. Kanak-kanak berumur bawah 18 tahun;
 2. Kanak-kanak yang tidak punyai ibu bapa;
 3. Kanak-kanak bukan diambil sebagai anak angkat dari Akta Pengangkatan 1952 atau Akta Pendaftaran Pengangkatan 1952; atau
 4. Kanak-kanak tinggal bersama dengan keluarga pelihara melalui:-
 •  Kanak-kanak yang diambil dari “Program Anak Pelihara” yang dibuat oleh JKM; atau
 • Kanak-kanak yang dipelihara di bawah suruhan Mahkamah Bagi Kanak-Kanak seperti Akta Kanak-Kanak 2001.

CARA PERMOHONAN

Pengendalian permohonan bantuan dibuat di Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara.

Setiap permohonan akan dikaji untuk dinilai bagi ketahui bahawa kelayakan itu adalah sah untuk bantuan kepada pemohon. Urusan ini sesuai dengan prinsip penyampaian bantuan yang berdasarkan kepada yang layak dan bukan hak.

Untuk memudahkan urusan ini, pemohon diminta membawa dokumen penting yang lain semasa hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian seperti

 1. Salinan kad pengenalan diri pemohon
 2. Salinan kad pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak yang tinggal bersama
 3. Salinan sijil lahir anak / ahli keluarga yang tinggal bersama
 4. Salinan penyata gaji (jika ada)
 5. Lain-lain dokumen yang berkaitan

 

BORANG YANG BERKAITAN

 1. JKM 18 Borang Permohonan Bantuan
 2. JKM 20 Borang Kaji Semula Bantuan

 

Maklumat Lanjut

Untuk info lebih lanjut tentang Belanjawan 2023, anda boleh layari Portal Rasmi Kementerian Kewangan supaya anda dapat info yang sahih dan tepat.

Maklumat lanjut tentang program lain di dalam Belanjawan 2023, anda boleh layari laman web Kementerian Kewangan. Sebarang info lanjut dari Kerajaan bersama kita nantikan dan kami akan berikan anda info penting dari masa ke semasa.

Seterusnya, info lebih lanjut yang datang dari bantuan ini boleh dilihat di Portal Bantuan Anak Pelihara (BAP).

 

Sebarkan Bantuan Anak Pelihara JKM 2023 Kepada Semua

Diharapkan agar artikel Bantuan Anak Pelihara JKM 2023 ini memberi manfaat kepada insan yang layak. Sebarkan laporan atau info bantuan ini kepada sahabat, jiran atau orang lain yang anda rasa layak untuk terima bantuan ini. Beringatlah bahawa mereka juga salah seorang dari kita, tetapi memerlukan lebih banyak bantuan serta dorongan.

Seterusnya, anda juga boleh tengok info terkini yang tepat dari kami di sini.

Share.

Leave A Reply