Bayi Baru Lahir Positif Covic-19. Ya Allah. | Memang betul wabak Covic-19 ni memang ganas tak kenal umur, bangsa dan agama. Di UK bayi baru lahir positif Covic-19. ya Allah. Baca selanjutnya.

Keadaan Ibu Baru Bersalin Lebih Teruk

Bayi yang baru lahir di England telah menjadi mangsa yang paling muda di dunia yang diuji positif koronavirus.

Ibu bayi itu tergesa-gesa ke hospital beberapa hari lalu dengan mengesyaki pneumonia tetapi keputusan positif Covid-19 hanya diketahui selepas kelahiran.

Pasangan ini dirawat di hospital berasingan kerana keadaan ibu difahamkan lebih buruk daripada bayi.

Bayi itu sedang dirawat di Hospital Middlesex Utara di mana ia dilahirkan manakala ibu itu dipindahkan ke hospital jangkitan pakar.

Selepas doktor mengetahui keputusan ibunya yang positif, bayi itu diuji tidak lama selepas kelahirannya.

Doktor cuba untuk menentukan bagaimana bayi yang baru lahir menghidap virus tersebut sama ada melalui rahim atau semasa kelahiran.

Seorang sumber mengatakan kakitangan yang bersentuhan dengan kedua-dua pesakit telah dinasihatkan untuk mengasingkan diri sendiri.

“Para pegawai kesihatan sedang berusaha untuk mengetahui keadaan di sebalik jangkitan mereka,” katanya

Pegawai telah menasihati wanita hamil dan bayi berisiko rendah daripada koronavirus dan mungkin hanya mengalami gejala ringan.

Tidak seperti jangkitan lain, kadar kematian disebabkan oleh koronavirus tidak terlalu menjejaskan pada kedua-dua kumpulan umur tetapi hanya di kalangan orang tua.

Sumber: Daily Mail via Sabah Post

Share.

Leave A Reply