Berita Baik Buat Kaki Shopping, Langkawi Premium Outlet Bakal Dibuka! | KUALA LUMPUR: Bina Darulaman Bhd (BDB) menjangkakan projek fasa satu Langkawi Premium Outlet (LPO) akan siap pada hujung Oktober tahun ini.

BDB menjangkakan projek fasa satu Langkawi Premium Outlet (LPO) akan siap pada hujung Oktober tahun ini.

Pengerusi Eksekutif BDB Che Had Dhali berkata tahap persiapan projek tersebut telah mencapai 95 peratus.

“Saya sangat gembira mengenai pembukaan projek ini serta 36 daripada 38 unit LPO ini telah berjaya disewakan kepada usahawan tempatan, ini adalah perkembangan baik buat BDB,” katanya ketika membuat lawatan kerja di Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) di sini.

Dalam masa sama, beliau berkata fasa kedua projek berkenaan dijangka siap pada 2024 merangkumi keluasan secara keseluruhan 17.40 hektar.

“Sekarang ini kami menggunakan lebih 10 peratus keluasan tanah tersebut untuk menempatkan 38 unit kedai atau outlet selain surau, tempat rehat, ruang legar dan sebagainya,” katanya.

September tahun lalu, Bernama melaporkan BDB mengumumkan syarikat usaha sama dengan Perbadanan Menteri Besar Kedah (MBI), BDBMBI Langkawi Ventures Sdn Bhd bakal membangunkan projek komersial bersepadu ‘Premium Outlet’ yang meliputi ruang perniagaan, makanan dan minuman serta kemudahan rekreasi di Langkawi.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan BDB, Faris Najhan Hashim berkata projek dengan kerjasama Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) itu akan dibangunkan di Padang Matsirat, bersebelahan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

Sementara itu, Che Had mengharapkan hasil lawatan kerja ke Bernama dapat merangka kerjasama dan hubungan baik antara pihaknya bersama media.

“Melalui media ini, kami mempunyai sasaran untuk meningkatkan jenama BDB sendiri,” katanya sambil menambah BDB juga banyak menganjurkan program melibatkan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) iaitu usahasama rapat BDB dengan masyarakat.

SUMBER : Astro Awani

Share.

Leave A Reply