Lagu Negaraku berkumandang di Litar Antarabangsa Sepang apabila pelumba dalam pembikinan, Hakim Danish Ramli berjaya meraih kemenangan Perlumbaan 2 Asia Talent Cup (ATC), hari ini.

Hakim Danish Ramli berjaya meraih kemenangan Perlumbaan 2 Asia Talent Cup (ATC) di Litar Antarabangsa Sepang hari ini. - Foto ASIA TALENT CUP

Hakim menebus kekecewaannya apabila terjatuh pada Perlumbaan 1 semalam dan hari ini kembali bangkit untuk menggembirakan penyokong tempatan dengan terlebih dulu menemui garisan penamat Perlumbaan 1 dengan catatan 33 minit 17.911 saat (s).

Pada perlumbaan tadi yang berlangsung dalam keadaan litar basah, Hakim nyata menggunakan sepenuh pengalamannya di Litar Sepang meskipun diberi tentangan sengit oleh pelumba Indonesia, Veda Ega Pratama.

Di samping itu, Pratama pada akhirnya terpaksa berpuas hati dengan penamat kedua selepas ketinggalan 0.047s di belakang Hakim manakala pelumba Jepun Shinya Ezawa melengkapkan pentas podium dengan berada di tempat ketiga.

“Saya sangat gembira dengan perlumbaan tadi kerana menang di laman sendiri. Selepas terjatuh semalam dan gagal menamatkan perlumbaan, saya buang rasa sakit apabila turun berlumba hari ini.

“Saya cuba berada di depan pada separuh perlumbaan tetapi Veda juga agak laju. Di pusingan terakhir saya ada buat kesilapan tapi saya berjaya kawal semula motosikal dengan baik dan akhirnya memenangi perlumbaan,” kata Hakim.

Hakim Danish Ramli berjaya meraih kemenangan Perlumbaan 2 Asia Talent Cup (ATC) di Litar Antarabangsa Sepang hari ini. - Foto ASIA TALENT CUP

Susulan itu, kemenangan itu menyaksikan Hakim yang  kini kembali mendahului carta keseluruhan pelumba dengan 151 mata, berkelebihan tiga mata di depan Ezawa. Manakala Gun Mie di kedudukan ketiga, 116 mata.

Penentu gelaran juara bakal dinoktahkan di pusingan terakhir di Litar Mandalika, Indonesia pada 11 hingga 13 November ini – litar yang pernah menyaksikan pelumba berusia 15 tahun ‘menawan’ kedua-dua perlumbaan pada Pusingan 2, Mac lalu.

Tahniah diucapkan kepada Hakim Danish yang telah berjaya meraih kemenangan dalam perlumbaan tersebut.
Sumber : Berita Harian

Share.

Leave A Reply