Ini Kawasan Hotspot Banjir Di Kota Tinggi | Sebanyak 65 kawasan panas atau hotspot banjir dikesan di daerah Kota Tinggi, yang melibatkan 10 kawasan perumahan, 53 kawasan kampung dan 2 tanah rancangan FELDA.

Datin Paduka Hazlina Jalil, Pegawai Daerah Kota Tinggi, berkata, persediaan berdepan bencana banjir terdapat sebanyak 64 buah Pusat Pemindahan Sementara (PPS) yang boleh menempatkan lebih kurang 5,000 orang penduduk telah disediakan.

Berdasarkannya, di daerah Kota Tinggi mempunyai seramai 447 orang kekuatan petugas yang melibatkan pegawai dan kakitangan dari pelbagai agensi yang boleh digerakkan sekiranya bencana tersebut.

Beliau juga menyatakan dengan jumlah kawasan yang dikesan, tindakan awal diambil seperti menyelenggara sungai dan longkang untuk memastikan ia tidak tersumbat, serta dapat mengelakkan banjir.

Beliau berkata, menerusi Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) tindakan awal sudah mengambil dalamĀ  untuk memastikan sungai dan longkang di 10 mukim di Kota Tinggi, diselenggara secara berkala supaya tidak tersumbat.

65 'hotspot' banjir di Kota Tinggi | Nasional | Berita Harian

Beliau juga merayu kepada penduduk dan masyarakat untuk memberi bekerjasama supaya tidak membuang sampah merata-rata tempat terutamanya di dalam sungai dan longkang.

Selepas Program Bantuan Bencana Peringkat Negeri Johor PETRONAS Wilayah Selatan di Dewan Serba Guna Taman Kota Jaya, beliau memberitahu kepada media seperti berikut, pada hari ini.

Selain daripada kawasan ‘hotspot’, Hazlina berkata, sebanyak empat jalan utama juga dikenal pasti sering terputus hubungan jika berlaku banjir, antaranya di jalan berhampiran Lembaga Getah Malaysia (LGM).

Beliau berkata, projek menambah baik jalan raya itu bagi menghadapi bencana banjir akan dilaksanakan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) selewat-lewatnya bulan depan.

Sementara itu, pada majlis berkenaan, Hazlina, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) Kota Tinggi menyaksikan penyerahan sumbangan bantuan bencana banjir kepada daerah itu menerusi Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Johor dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Johor.

PETRONAS Wilayah Selatan menyumbang empat bot berserta enjin, tangki, bahan api dan kelengkapan bot yang lain, 500 khemah perlindungan, 250 jaket keselamatan dan 2,500 baju hujan.

Bagi persoalan yang lanjut mengenai banjir di daerah itu, Hazlina berkata, jumlah taburan hujan ketika ini belum mengatasi jumlah taburan hujan pada tahun sebelumnya.

 

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply