Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Selangor 2018. | KHALIFAH MEDIA NETWORKS – Dalam al-Qur’an disebutkan tentang perintah berpuasa: “Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa,” (QS 2: 83).

 

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Selangor 2018.

SEJARAH PUASA

Puasa Ramadhan difardhukan pada bulan Sya’ban tahun kedua hijrah. Puasa memang telah diketahui oleh umat yang terdahulu dan juga ahli-ahli kitab yang hidup sezaman dengan Nabi SAW.

Dari Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, Maksudnya:

Rasulullah SAW Memberi Khabar Gembira Kepada Para Sahabatnya Dengan Bersabda, “Telah Datang Kepadamu Bulan Ramadan, Bulan Yang Diberkati. Allah SWT Mewajibkan Kepadamu Puasa Didalamnya. Pada Bulan Ini Pintu-pintu Syurga Dibuka, Pintu-pintu Neraka Ditutup Dan Para Syaitan Diikat, Juga Terdapat Pada Bulan Ini Malam Yang Lebih Baik Daripada Seribu Bulan, Barangsiapa Tidak Memperoleh Kebaikannya Maka Dia Tidak Memperoleh Apa-apa’.” (HR. Ahmad dan An-Nasa’i).

Kelebihan Menyegerakan Berbuka Puasa

Daripada Abu Hurairah RA lagi bahawa Rasulullah SAW bersabda : “ Allah ‘Azza wa Jalla berfirman dalam hadith qudsi, aku sangat mengasihi hamba-hambaku yang bersegera berbuka puasa”.

(Hadith Riwayat at-Tirmizi katanya hadith ini hadith hasan)

Huraian Hadith:

1 – Orang yang berpuasa dan paling dikasihi Allah SWT ialah mereka yang bersegera berbuka apabila sampai waktunya, kerana mereka mengikut sunnah Rasulullah SAW.

2 – Untuk mendapat keredhaan Allah SWT di dunia dan juga di akhirat maka hendaklah kita berpegang dengan ajaran al-Qur’an dan juga hadith Rasulullah SAW.

Di Sini Kami Sediakan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Tahun 2018 Bagi Negeri Selangor Untuk Memudahkan Urusan Kalian. Semoga Bermanfaat.

 

WAKTU BERBUKA PUASA DAN IMSAK NEGERI SELANGOR. ZON 1 : GOMBAK, PETALING / SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT & SEPANG.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Selangor 2018.

 

WAKTU BERBUKA PUASA DAN IMSAK NEGERI SELANGOR. ZON 2 : KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Selangor 2018.

 

WAKTU BERBUKA PUASA DAN IMSAK NEGERI SELANGOR. ZON 3 :KLANG DAN KUALA LANGAT

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Selangor 2018.

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN IBADAH YANG LAIN.

Share.

Leave A Reply