Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018. | KHALIFAH MEDIA NETWORK – Assalamualaikum, Bagi Ramadhan 1439H / 2018M, tarikh bermulanya puasa telah dikeluarkan oleh JAKIM yang mana telah ditetapkan bermula pada 17 Mei 2018 / 1 Ramadhan 1439 H. Jadual waktu berbuka puasa & imsak 2018 di bawah yang tertakluk kepada Pengisytiharan Penyimpan Mohor Besar Raja Raja Malaysia telah dicerakinkan kepada setiap zon destinasi negeri di Malaysia untuk memudahkan anda membuat rujukan.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018.

Sekiranya anda bercuti atau sedang meeting di mana-mana destinasi dalam Malaysia pada bulan puasa nanti, bolehlah bookmark/simpan halaman ini untuk panduan.

Sebagai makluman, lampiran jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Ramadhan tahun 1439H / 2018M bagi zon-zon di seluruh kawasan negeri Perak yang disertakan ini adalah rasmi, terbitan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM), kerjasama Jabatan Mufti Negeri Perak.

JADUAL WAKTU BUKA PUASA DAN IMSAK RAMADHAN 2018 NEGERI PERAK.

Semoga lampiran jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa bulan Ramadhan tahun 1439H / 2018M yang disertakan dapat memudahkan umat Islam di negeri Perak membuat semakan masa yang ideal untuk bersahur sebelum memasuki waktu Subuh selain dapat berbuka Puasa pada waktu yang tepat.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018. Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018. Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018. Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018. Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018. Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018. Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Perak 2018.

NIAT BERBUKA PUASA

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Dalam Rumi: “Nawaitu Souma Ghadin ‘An-adaa i, Fardhi Ramadhaana Haazihissanati Lillahi Ta’ala”

Maksudnya: “Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala”.

NIAT PUASA SEBULAN

نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Dalam Rumi: “Nawaitu Souma Syahri Ramadhaana Kullihi Lillahi Ta’ala”

Maksudnya: “Sahaja aku berpuasa keseluruhan (sebulan) pada bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala”.

DOA BERBUKA PUASA 1

اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ

Dalam Rumi: “Allahumma Lakasumtu Wabika Aamantu Wa’alaa Rizqika Afthartu Birohmatika Yaa Arhamar Raahimiin”.

Maksudnya: “Ya Allah, keranaMu aku berpuasa, denganMu aku beriman, kepadaMu aku berserah dan dengan rezekiMu aku berbuka (puasa), dengan rahmat MU, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih”.

DOA BERBUKA PUASA 2

اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلى رِزْقِكَ أفْطَرْتُ ذَهَبَ الظَّمأُ وابْتَلَّتِ العُرُوقُ وَثَبَتَ الأجْرُ إِنْ شاءَ اللَّهُ تَعالى

Dalam Rumi: “Allahumma Lakasumtu Wa‘ala Rizqika Afthartu Dzahaba-dh-dhama’u Wabtalatil ‘Uruqu Wasabatal Ajru Insya-allah ta‘ala”.

Maksudnya: “Duhai Allah, untukMu lah aku berpuasa, atas rezekiMu lah aku berbuka. Telah sirna rasa dahaga, urat-urat telah basah, dan (semoga) pahala telah ditetapkan, insyaaallah”.

Share.

Leave A Reply