Ketika Tun Mahathir Masih PM, Presiden China Call. Apa Yang Mereka Bualkan Mengejutkan Ramai | Ketika Tun Mahathir masih Perdana Menteri, Presiden China, Xi Jiping ada call Tun Mahathir, 40 minit. Waktu tu China tengah dilanda wabak Covic-19 hebat. Orang terdekat Tun Mahathir dedahkan apa yang mereka bualkan mengejutkan ramai.

Dahulu China Mohon Bantuan, Dan Malaysia Bantu

Terima Kasih China. China menghantar first batch bantuan barangan perubatan melalui Kedutaannya kepada Malaysia dalam usaha menangani COVID-19.

Kini China Bantu Malaysia Pulak

Tengok di lori siap letak peribahasa Melayu “Bukit sama didaki, lurah sama dituruni.” “Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.”

Kita negara-negara ASEAN amat memerlukan satu sama lain dalam waktu sukar. Kalau dulu ada yg maki berbakul bakul bila kerajaan PH hantar 18 juta sarung tangan ke China sebagai bantuan, this is why! they’re helping us in return.

Tengok saja gambar kedua, emoji ketika itu mentertawakan usaha Malaysia. Hanya sebab benci pada satu-satu muka.

Gambar di bawah ialah ketika Tun dihubungi Presiden Xi Jiping, yg perbualan diorg ambil masa selama 40 minit. Empat puluh minit di telefon bagi sesuatu pemimpin boleh dikira lama. Ketika itu Tun baru tiba di Langkawi untuk lawatan kerja.

Apa Yang Mereka Bualkan ?

President Xi Jiping

– Menghargai persahabatan dan sokongan Tun serta Malaysia dalam situasi di China
– Ucap terima kasih atas bantuan dalam pelbagai bentuk
– Kerajaan China yakin mampu tangani epidemik ini
– China appreciate gesture of friendship Malaysia have shown
– Epidemic berterusan, tetapi tidak akan lama.
– China akan mengambil berat warga Malaysia yang tinggal di sana sepertimana mereka menjaga rakyatnya.

Tun Mahathir

– Malaysia prihatin dengan keadaan semasa di China, takziah kepada keluarga dan mereka yang meninggal dunia di Wuhan.
– Sebagai rakan China, Malaysia akan bantu semana banyak yang boleh.
– Berharap Presiden tabah menghadapi kesukaran.
– Malaysia akan bantu apa sahaja, dan telahpun menghantar sejumlah besar sarung tangan, ada banyak lagi yang akan dihantar.
– Malaysia beri sokongan pada China dalam menghadapi wabak coronavirus.
– Negara ASEAN akan bersama sama menghadapi dan memerangi epidemik ini.
– Malaysia menghargai pengorbanan dan usaha rakyat China.
– Mahu kedua dua negara sentiasa berhubungan dalam menghadapi bencana.
– Tun akan sentiasa bersama Presiden dan Malaysia memberi sokongan tak terhingga bersama melawan wabak ini.

Dalam perbualan ini, Presiden Xi kerap mengulang terima kasih kepada Tun dan Malaysia kerana selalu beri bantuan sungguhpun ketika itu kita semua tahu perang dagang antara Amerika dan China sedang hangat. Tun pulak banyak gunakan perkataan berbentuk reassure reassure reassure (bagi ketenangan).

Sebab itulah jangan kita mudah kecam dengan usaha Kerajaan Tun M. Kita dah lama mengamalkan sikap tolong menolong sesama negara jiran. Apabila kita susah, negara yg kita tolong tu lah yg akan tolong kita. Orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa.

Sebab itu figura seperti Tun sebenarnya agak diperlukan kerana hubungan antarabangsanya. Kini, Wuhan telah bebas dari COVID-19, tiada lagi kes baru direkodkan.

Rakyat Malaysia perlu ikut contohi rakyat China, duduk rumah tak perlu berdegil balik kampung atau melepak. Kita nak flatten the curve.

Oh, semalam ada satu video viral bilamana rakyat Palestin berkumpul dan mendoakan Malaysia. Semua pun tahu mcm mana Tun Mahathir sayangkan bumi Palestin.


Sumber: Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohamad

Share.

Leave A Reply