Lelaki Baru Balik Umrah Positif Covid 19. Ini Tindakan Tegas Kerajaan Indonesia | Seorang lelaki Febuari lepas baru pulang dari umrah dan disambut meriah oleh penduduk kampung. Ini tindakan tegas kerajaan Indonesia. Tak sangka.

Kerajaan Indonesia Terus Lockdown Kampung Tersebut

Sebuah perkampungan di Indonesia mencatatkan kes pertama Covid-19. Mangsa dipercayai baru sahaja pulang dari menunaikan ibadah umrah dan disambut secara besar-besaran oleh penduduk di situ pada bulan Febuari lepas.

Menurut portal Tribunnews, kawasan perkampungan di Sulawesi Selatan itu tiba-tiba dalam keadaan pengasiangan pada hari Jumaat. Ia adalah berikutan seorang penduduk di situ telah disahkan positif Covid-19.

Tambah portal Indonesia itu juga, lelaki itu telah pulang dari Mekah setelah mengerjakan Umrah pada bulan Febuari lalu.

Perintah pengasingan atau lockdown tersebut terpaksa dikuatkuasakan oleh Ketua Daerah Moros, Hatta Rahman setelah ada penduduk yang positif Covid-19.

Pengasingan khusus tersebut telah dilakukan dengan harapan untuk mematahkan rantaian virus Covcid-19 sehingga ia tak tersebar lagi.

Pusat Kesihatan Mandai dan unsur TNI-Polri juga diminta untuk membantu melakukan pemantauan pergerakan penduduk setempat.

“Sebenarnya bukan hanya daerah yang positif Covid-19 diasingkan, namun juga daerak lain yang penduduknya disyaki hidap wabak itu.

“Kami juga akan meningkatkan pemantauan terhadap pergerakan penduduk agar tidak berlakunya penularan virus,” katanya.

Penduduk yang dinyatakan positif tersebut berusia 62 tahun. Pesakit ini sedang dirawat di bilik kecemasan Hospital Dody Sardjito.

Sumber: Tribunnews via Siakapkeli

Share.

Leave A Reply