Modus operandi yang digunakan adalah ingin membayar bil isteri bersalin dengan mensasarkan hospital dan klinik di bandar ini untuk mendapatkan wang.

"Lelaki Tu Menangis & Merayu Nak Pinjam Duit Bayar Bil Isteri Bersalin" - Saksi

Taktik itu didakwa digunakan seorang lelaki berusia sekitar 30-an yang menghampiri mangsa berbekalkan wajah sedih dan menangis sambil memberitahu tiada wang atau kewangan tidak mencukupi untuk membayar kos rawatan isteri yang bersalin.

Difahamkan taktik itu dilakukan sejak beberapa bulan lalu dan sudah ramai yang menjadi mangsa termasuk seorang pengusaha butik pengantin, Siti Nurul Salsabila Mohd Zaki, 27.

Siti Nurul Salsabila mendakwa, kejadian itu menimpa adik lelakinya di Hospital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM), Kubang Kerian, dua minggu lalu.

“Ketika itu kami sedang menunggu adik ipar bersalin dan didatangi lelaki terbabit yang ingin bercakap secara bersendirian dengan adik lelaki di satu penjuru.

“Berasa tidak sedap hati, saya menghampiri mereka beberapa minit kemudian dan saya melihat adik sedang memegang telefon bimbit dan baru selesai memindahkan wang sebanyak RM190.

“Sambil menangis, lelaki itu memberitahu dia tidak cukup wang untuk membayar bil isterinya bersalin dan berjanji akan membayar semula petang keesokan harinya,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Siti Nurul Salsabila berkata, mereka cuba menghubungi lelaki itu keesokan hari, namun gagal.

Menyedari ditipu mereka membuat laporan di balai polis sebelum pihak polis memaklumkan sudah ramai yang terkena dengan lelaki berkenaan.

Dia bertindak memuat naik hantaran bersama salinan laporan polis serta gambar lelaki itu di Facebook miliknya dengan tujuan mendapat makluman daripada sesiapa yang mengenali namun tidak menyangka menerima banyak komen termasuk daripada beberapa mangsa.

“Sekurang-kurangnya hantaran saya itu dapat membantu orang lain berhati-hati agar tidak ditipu dan mengelakkan daripada membantu orang yang salah,” katanya.

Komen turut diterima seorang suri rumah yang enggan dikenali memberitahu suaminya dihampiri lelaki yang sama ketika baru selesai mengambil wang dari mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di perkarangan Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) dua bulan lalu.

“Lelaki itu merayu agar dibantu kerana ingin menjelaskan bil bersalin isterinya berjumlah RM140 tapi suami tidak memberi kerana wang yang dikeluarkan cukup-cukup untuk perbelanjaan sendiri.

“Tidak lama selepas itu saya mendapat tahu lelaki itu sudah lama menjalankan kerja mencari wang dengan cara mudah di hospital dan ramai yang sudah menjadi mangsa,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply