Mammoth Haiwan Purba Bakal ‘Pulang’ Dari Kepupusan? | Hampir 10 millennia sejak terakhir mammoth berjalan di Bumi, sebuah firma penyelidikan saintifik berharap untuk membawa kembali haiwan yang pupus itu, dan mereka baru sahaja menerima satu dana yang ‘sebesar mammoth’ untuk berbuat demikian.

Mammoth Haiwan Purba Bakal ‘Pulang’ Dari Kepupusan?

Pada hari Isnin, syarikat biosains dan genetik Colossal mengumpul lebih daripada $15 juta yang menjadi bukti mereka serius tentang kebangkitan salah satu makhluk terbesar yang pernah hidup di Bumi.

Syarikat itu, yang diasaskan oleh Ben Lamm, seorang usahawan teknologi, dan George Church, seorang profesor genetik dan penyuntingan gen trailblazer di Harvard Medical School, berusaha untuk mewujudkan makhluk hibrid gajah-mammoth dengan menggunakan DNA dari embrio mammoth di makmal, dan menggabungkan mereka dengan sel kulit dari gajah Asia.

Para penyelidik menggunakan gajah Asia yang terancam kerana komposisi DNA yang sama dengan keturunan mammothnya. Kedua-duanya berkongsi gen yang sama untuk rambut mereka, lapisan lemak dan ciri-ciri penyesuaian lain.

Embrio yang membawa haiwan hibrid ini akan diletakkan di dalam ibu pengganti ataupun ke dalam rahim buatan.

Sekiranya tiada permasalahan yang tidak diduga, saintis berharap untuk mempunyai set kabel pertama mereka dalam tempoh enam tahun, menurut The Guardian.

“Matlamat kami adalah untuk membuat gajah tahan sejuk, tetapi ia akan kelihatan dan berkelakuan seperti mammoth,” kata Church. “Bukan kerana kita cuba untuk menipu sesiapa, tetapi kerana kita mahu sesuatu yang berfungsi setara dengan mammoth, yang akan menikmati masanya di -40C, dan melakukan semua perkara yang gajah dan mammoth lakukan.

Titik kebangkitan mammoth bukan untuk membawa kembali haiwan dari buku sejarah, tetapi sebaliknya untuk menyediakan gajah Asia dengan lebih banyak peluang untuk terus hidup di kawasan Arktik yang dikenali sebagai Mammoth Steppe.

Hibrid mammoth-gajah juga merupakan satu lagi cara saintis ingin menangani perubahan iklim. Dengan memperkenalkan haiwan yang baru ini ke dalam tundra Arktik, saintis berharap bahawa mereka akan membantu menambahbaik kawasan ekosistem yang rosak.

Sumber: New York Daily News

Share.

Leave A Reply