Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu. | Baru ni tindakan Parlimen Ireland untuk henti import yahudi telah gemparkan dunia. Lepas berdiam diri, ini respon Israel yang berang. Tolong jangan abaikan artikel ni. Terbaik Ireland.

ISRAEL – IRELAND KINI NEGARA ANTI-ISRAEL YANG MELAMPAU DI EROPAH

Duta Ireland ke Israel Alison Kelly telah diberi amaran “akibat yang serius” untuk Ireland berdiri di rantau ini dan hubungan Ireland-Israel jika rang undang-undang kontroversi melarang mengimport barang dari wilayah yang diduduki di Palestin menjadi undang-undang.

Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu.

Kelly diberi “teguran marah” atas rang undang-undang yang mencetuskan kontroversi itu pada pagi Jumaat selepas bacaan kali kedua di dewan rendah parlimen Ireland, Dail, pada Khamis.

Kementerian Israel menyatakan, “Ini adalah ungkapan jelas tentang diskriminasi yang obsesif yang harus ditolak dengan jijik.”

Menurut Duta Israel ke Ireland Ophir Kariv, jika rang undang-undang diluluskan sepenuhnya, Ireland akan menjadi “anti-Israel paling melampau, walaupun bukanlah sebuah negara pro-Palestin, di luar Iran dan Timur Tengah.”
Tweets dari senator Ireland, Frances Black, menunjukkan RUU yang diusulkan mendapat undian majoriti.

Rang undang-undang itu mendapat sokongan penuh dari semua parti pembangkang di Ireland dan diundi dengan majoriti 78-45.

Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu.

Israel mengutuk parlimen Ireland yang menyokong RUU melarang import barang dari wilayah yang diduduki Israel.

Kerajaan Israel turut menyifatkan rang undang-undang itu, yang melarang pengimportan barang-barang yang dihasilkan di Tebing Barat yang diduduki Israel, Dataran Tinggi Golan dan di Jerusalem Timur, sebagai “hipokrit dan anti-Semitik.”

Pegawai Israel memberitahu duta besar bahawa Dublin harus “menumpukan perhatian kepada diktator dan organisasi pengganas, bukannya Israel, satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah.”

Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu.

Duta Ireland dipanggil ke kementerian luar negeri selepas pernyataan yang agak keras keluar dari pejabat Perdana Menteri Israel Binyamin Netanyahu, yang juga menyandang jawatan menteri luar negeri Israel.

“Bukannya (Ireland) mengutuk Syria kerana menyembelih ratusan ribu orang awam, Turki kerana pendudukan utara Cyprus, dan organisasi pengganas kerana membunuh beribu-ribu rakyat Israel, (tetapi) Ireland menyerang Israel, satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah. Sangat memalukan,” memetik kenyataan.

Kelly mengulangi komen yang dibuat oleh Tánaiste dan Menteri Perdagangan Dan Luar Negeri Ireland, Simon Coveney, dalam perbahasan di Dail, Khamis.

Beliau menegaskan bahawa Kerajaan Ireland menentang rang undang-undang tersebut kerana ia akan menyebabkan Ireland melanggar undang-undang EU dan mendedahkan Dublin kepada tindakan undang-undang oleh Suruhanjaya Eropah.

Dan Kerajaan Ireland juga bimbang bahawa ia akan mengurangkan pengaruhnya di rantau itu dan akan kehilangan keupayaannya untuk membantu rakyat Palestin jika rang undang-undang tersebut menjadi undang-undang yang boleh dilaksanakan, memetik laporan irishtimes.com (25/01/2019).

Israel menawan Tebing Barat dari Jordan pada Perang Enam Hari 1967. Penduduk Palestin mendakwa ia adalah sebagai sebahagian daripada kawasan negara Palestin pada masa depan, satu pendirian yang disokong oleh Ireland bersama dengan majoriti masyarakat antarabangsa.

Israel menganggap Tebing Barat sebagai kawasan yang dipertikaikan dan bukannya wilayah yang diduduki.

Tentera Israel menjadi pengawal ketika jentolak Israel menghancurkan tembok di tanah Palestin berhampiran bandar Yatta, Tebing Barat, selatan Hebron pada 23 Januari. (Foto: Abed Al Hashlamoun)

Sumber: Laicikang

IRELAND NEGARA EROPAH PERTAMA BERANI TERHADAP ISRAEL

Kementerian Luar Israel telah menegur duta besar Ireland, Alison Kelly selepas dewan rendah parlimen Ireland mengundi memihak kepada rang undang-undang yang akan mengharamkan pembelian barangan dan perkhidmatan yang dihasilkan dari penempatan haram Israel.

Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu.

Dalam satu kenyataan, pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata adalah sangat memalukan bila Ireland “mengutuk satu-satunya negara demokratik di Timur Tengah”, memetik laporan Al-Jazeera (25/01/2019).

“Israel berang dengan tindakan undang-undang melawannya di Parlimen Ireland, yang menandakan hipokrit dan anti-Semitisme,” kata kenyataan itu.

Disember lalu, dewan tertinggi parlimen Ireland, Seanad Éireann, mengundi memihak kepada keputusan itu walaupun percubaan oleh Amerika Syarikat, kuasa Eropah dan Israel untuk menghalangnya.

Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu.

Rang undang-undang yang dikemukakan oleh Senator Bebas Ireland Frances Black, bertujuan melarang import atau penjualan barangan yang dihasilkan oleh penempatan di Tebing Barat yang diduduki.

Ia kemudiannya diserahkan kepada Dáil Éireann, dewan rendah parlimen Ireland, oleh Senator Niall Collins dari parti pembangkang terbesar, Fianna Fail.

Pada Khamis, rang undang-undang itu disokong oleh semua parti pembangkang di Ireland dan diundi dengan majoriti 78-45.

Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu.

Kemenangan besar untuk pergerakan BDS

Senator Black menulis, “Ireland akan sentiasa berdiri untuk undang-undang antarabangsa, hak asasi manusia, dan kami satu langkah lebih dekat untuk mencipta sejarah.”

Parlimen Ireland Henti Import Yahudi. Ini Respon Israel Yang BERANG. Allahu.

Rang undang-undang itu masih akan melalui beberapa peringkat kajian semula dan pindaan sebelum ia dikuatkuasakan ke dalam undang-undang, tetapi ia disokong oleh semua kumpulan pembangkang Ireland, termasuk Parti Fianna Fail, Sinn Fein, Buruh, Hijau, yang bebas dan Sosialis Demokrat.

Sekiranya diluluskan, undang-undang akan menjadikan Ireland sebagai negara Kesatuan Eropah pertama untuk membanteras kegiatan komersil di penempatan Israel.

Mustafa Barghouti, setiausaha agung Parti Inisiatif Kebangsaan Palestin, berkata rang undang-undang itu adalah “kemenangan besar bagi pergerakan Boikot, Lupus, Sekat (BDS) “.

“Kami akan berusaha untuk meluluskan undang-undang serupa di beberapa negara Eropah dalam masa terdekat,” katanya.

Pergerakan BDS adalah sebahagian daripada usaha untuk menamatkan pendudukan dan penempatan haram Israel, menuntut kesamaan sepenuhnya untuk rakyat Palestin Israel dan menyeru agar hak pelarian Palestin ditegakkan.

Gerakan ini bermula apabila gabungan lebih 170 pertubuhan Palestin yang bertujuan melancarkan pelbagai bentuk boikot terhadap Israel sehingga ia memenuhi kewajipan di bawah undang-undang antarabangsa pada 2005.

Sumber: Laicikang

Share.

Leave A Reply