Pilu! Hospital Terbakar, 11 Bayi Terkorban. Ini Puncanya.. Hospital di Bandar Tivaouane terbakar, 11 bayi tidak dapat diselamatkan. Baca seterusnya.

DAKAR – Seramai 11 bayi yang baharu lahir meninggal dunia dalam kebakaran sebuah hospital di bandar Tivaouane, Senegal, menurut ciapan Presiden negara itu, Macky Sall di Twitter pada Rabu.

“Kepada ibu dan keluarga mereka, saya merakamkan rasa simpati yang mendalam,” ciap Sall pada lewat malan seperti dilaporkan AFP.

Beliau tidak memberikan butiran lanjut tentang kebakaran itu yang berlaku pada Rabu.

Sall dilaporkan berada di Angola dalam satu lawatan negara.

Tragedi itu berlaku di Hospital Mame Abdou Aziz Sy Dabakh di hab pengangkutan Tivaouane dan berpunca daripada litar pintas, menurut seorang ahli politik Senegal, Diop Sy.

Kebakaran merebak dengan cepat, katanya.

Menteri kesihatan Senegal, Abdoulaye Diouf Sarr yang berada di Geneva untuk Perhimpunan Kesihatan Sedunia berkata, beliau akan segera kembali ke Senegal.

Datuk Bandar itu, Demba Diop berkata, tiga bayi telah diselamatkan.

Kejadian serupa pernah berlaku di bandar utara Linguere pada akhir April lalu apabila kebakaran berlaku di sebuah hospital dan empat bayi yang baharu lahir terkorban.

Datuk bandar bandar itu telah menyatakan kerosakan elektrik pada unit penghawa dingin di wad bersalin sebagai punca kebakaran.

Sumber : SH

Share.

Leave A Reply