Roket ‘Long March 5B’ Milik China Dikesan Jatuh Di Lautan Hindi | Roket angkasa milik negara China, Long March 5B telah dapat dikesan selepas ia dikatakan telah terhempas ke dalam Lautan Hindi iaitu di barat daya negara India dan Sri Langka  menurut jurucakap negara China serta disahkan oleh agensi angkasa, Space-Track melalui akaun Twitternya.

Roket 'Long March 5B' Milik China Dikesan Jatuh Di Lautan Hindi

Roket Long March 5B yang dilancarkan di Pusat Pelancaran Angkasa Wenchang pada 29 April lalu, dikatakan telah ‘hilang kawalan’ dan memasuki atmosfera bumi pada jam 3.24 pagi waktu Britain selepas dilaporkan sebahagian komponennya telah rosak.

Menurut ciapan akaun Twitter Space-Track, kapal angkasa cZ-5b (#LongMarch5B) (48275 / 2021-035B) telah masuk semula ke atmosfera pada 9 Mei pada 0214Z dan terhempas ke dalam Launtan Hindi, utara Maldives di latitud 22.2, Longtitud 50.0

Kapal angkasa ini telah dilancarkan oleh kerajaan negara China bagi membawa modul pertama pertama stesen angkasa masa depan China “Tianhe” ke orbit sebelum komponennya miliknya dikatakan musnah serta serpihan kapal tersebut telah memasuki atmosfera bumi.

Terdahulu, agensi angkasa The Aerospace Corporation meramalkan bahawa roket angkasa berketinggian sekitar 30 meter dan seberat 20 tan bakal memasuki orbit bumi pada 9 Mei pada jam 4.19 pagi waktu tempatan.

Beberapa lokasi telah menjadi sasaran lokasi roket milik China itu terhempas antaranya, tenggara AS, Mexico, Amerika Tengah, Caribbean, Peru, Equador, Colombia, Venezuela, sebahagian Eropah Selatan, sebahagian besar Afrika Utara dan Tengah, Asia Barat, India Selatan dan Australia.

Sumber: Astro Awani

Share.

Leave A Reply