Menyaksikan pertunjukan terbang lintas pesawat udara yang menggegarkan ruang udara Dataran Merdeka di sini pada sambutan Hari Kebangsaan pada 1998, kekal menjadi detik paling mengujakan dan kenangan zaman kanak-kanak terindah buat Izham Syazwan Ibrahim.

Sambutan Hari Kebangsaan Tahun Ini Bakal Meriah? 'Ini' Sebabnya..

Walaupun lebih 24 tahun berlalu, memori yang menyuntik dan menyemarakkan semangat patriotisme dalam dirinya yang pada ketika itu berusia tujuh tahun, tidak pernah terpadam dan tetap tersemat dalam sanubarinya.

Menurutnya, pada waktu itu sangat kagum dengan kekuatan dan keupayaan pasukan tentera dan keselamatan negara kita, apabila jet itu lalu, darah rasa berderau dan secara automatik timbul rasa sebak.

Justeru, bapa kepada dua anak itu sangat teruja apabila sambutan Hari Kebangsaan 2022 bakal kembali diraikan di Dataran Merdeka pada 31 Ogos ini setelah empat tahun tidak menyaksikannya kerana berhasrat memberi kenangan serupa sekali gus menyuntik rasa cinta akan negara kepada anaknya Muhammad Izham Syazwan, 5, dan Kauthar Izham Syazwan, 3.

Anak jati Kuala Lumpur itu berpandangan, sambutan di mercu tanda tersebut mempunyai nilai nostalgia dan sentimental tersendiri dan menjadi agenda wajib untuk diteruskan dari generasi ke generasi.

Turut berkongsi nostalgia, pakar pemasaran digital V. Kavinraj, 31, yang teruja untuk kembali menyaksikan acara perbarisan terutama pancaragam.

Beliau berpendapat, ibu bapa adalah orang yang bertanggungjawab dalam menggalakkan anak-anak sejak kecil lagi untuk turut serta meraikan Hari Kebangsaan dan lama kelamaan ia jadi aktiviti bersama kawan-kawan setiap tahun.

Kavinraj berkata beliau dan rakan-rakannya juga akan memastikan Jalur Gemilang dikibarkan di kenderaan dan kediaman bagi menyemarakkan Bulan Kebangsaan bagi menzahirkan patriotisme.

Katanya, sebagai rakyat Malaysia, sangat berbangga dengan keunikan negara kita yang masyarakatnya berbilang bangsa, budaya dan agama boleh hidup secara muhibah, rakan-rakan saya dari luar negara turut mengagumi aspek ini.

Sementara itu, Pengerusi Pusat Kajian Sejarah, Politik dan Hal Ehwal Antarabangsa Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Madya Dr Mohd Samsudin berpandangan setelah dua tahun sambutan secara besar-besaran tidak dapat diadakan susulan COVID-19, sambutan kali ini mampu memperingatkan masyarakat mengenai peristiwa sejarah dalam mencapai kemerdekaan.

Sambutan Hari Kebangsaan Tahun Ini Bakal Meriah? 'Ini' Sebabnya..

Mohd berkata, walaupun dunia belum bebas sepenuhnya daripada wabak berkenaan, cabaran dialami masyarakat terutama sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan dilihat dapat memberi penghayatan lebih baik tentang erti kemerdekaan kepada masyarakat.

Katanya, semasa era penjajahan juga kita tidak bebas, banyak kesusahan dialami rakyat dan bila kita imbas, ada perkara berkaitan COVID-19 ini mengingatkan kita pada sejarah lalu, antaranya bagaimana masyarakat bersatu dan membantu mereka yang terkesan,.

Sambutan Hari Kebangsaan 2022 pada 31 Ogos ini bakal disambut secara besar-besaran di Dataran Merdeka selepas dua tahun diraikan sederhana bagi mengurangkan perhimpunan ramai susulan COVID-19 dan kali terakhir ia diraikan di mercu tanda itu adalah pada 2017.

Dataran Merdeka menjadi lokasi bersejarah yang menyaksikan peristiwa penting penurunan bendera Union Jack dan pengibaran Jalur Gemilang buat pertama kali pada tengah malam 31 Ogos 1957 dan sejak itu menjadi tempat perarakan sambutan Hari Kebangsaan.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply