Sering Wajibkan Orang Awam Pakai Pelitup Muka, Perdana Menteri Thailand Di Denda Gara-Gara Lupa Pakai “Mask” |  Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-O-Cha menjadi antara yang terawal didenda selepas tular satu gambar di media sosial kerana dikatakan menghadiri mesyuarat tanpa memakai pelitup muka selepas Thailand telah mewajibkan orang awam untuk memakai pelitup muka di kawasan awam.

Sering Wajibkan Orang Awam Pakai Pelitup Muka, Perdana Menteri Thailand Di Denda Gara-Gara Lupa Pakai "Mask"

Menurut Gabenor Bangkok, Aswin Kwanmuang menerusi Facebook berkata, Prayut yang juga memegang jawatan sebagai Menteri Pertahanan telah dimaklumkan bahawa beliau telah melanggar peraturan yang mewajibkan pemakaian pelitup muka semasa berada di luar kawasan kediaman.

Tambahnya lagi, mengikut Seksyen 51 Communicable Disease Act 2015 Thailand, mereka yang gagal mengikut peraturan iaitu tidak memakai penutup mulut akan dikenakan denda maksimum sebanyak 20,000 baht bersamaan RM2,606.

Selepas Gabenor menfailkan aduan tersebut terhadap perdana menteri, Prayut dikatakan telah pun bersetuju untuk membayar denda yang dikenakan atas kesalahan yang dilakukan iaitu dengan jumlah sebanyak 6,000 baht (RM 782) iaitu bagi kesalahan yang pertama.

Menurut laporan media tempatan iaitu Bangkok Post, penguat kuasa kini sedang mempertimbangkan pertuduhan yang lebih ringan berdasarkan peraturan berkaitan denda tersebut antaranya menetapkan jumlah bagi kesalahan pertama sebanyak 6,000 baht, 12,000 baht bagi kesalahan kedua manakala 20,000 baht akan dikenakan kepada pesalah yang melakukan kesalahan bagi kali ke-3.

Pemakaian pelitup muka kini telah diwajibkan di Thailand membabitkan 49 wilayah dan ibu kota Thailand, Bangkok selepas wabak baharu telah dikesan terutamanya di lokasi penempatan premis-premis hiburan seperti kelab malam.

Sumber: Kosmo

Share.

Leave A Reply