Tiga kanak-kanak dilaporkan maut apabila sebuah sekolah luar bandar ditimpa tanah runtuh di Andes, barat laut Colombia, semalam menerusi laporan Antarabangsa, Aljazeera.

Tiga Murid Maut Sekolah Ditimpa Tanah Runtuh

Tanah runtuh itu menimbus sekumpulan murid yang sedang menjalani waktu rehat bersama seorang guru dan ibu seorang kanak-kanak terbabit.

Kata Datuk Bandar Andes, Carlos Osorio, kepada media, dimaklumkan berita amat menyedihkan: tiga kanak-kanak terkorban dalam kejadian ini,” tanpa memberikan butiran umur mangsa.

Bagaimanapun, beliau berkata, 17 murid lain bersama guru serta ibu yang tertimbus itu terselamat, manakala dua lagi kanak-kanak dirawat di sebuah hospital berdekatan dan berada dalam keadaan stabil.

Puluhan penduduk kampung membantu anggota penyelamat daripada pasukan tentera dalam usaha menyelamatkan mangsa terbabit.

Rakaman video dikongsikan dalam media sosial menunjukkan puluhan orang bertungkus lumus mengalihkan timbunan pokok dan runtuhan, selain dua mesin pengorek turut digunakan.’

Tanah runtuh itu berlaku susulan hujan lebat yang melanda sebahagian besar Colombia akibat fenomena cuaca La Nina.

Cuaca hujan dijangka berterusan hingga September depan, menurut institut meteorologi.

Sumber: Aljazeera

Share.

Leave A Reply