11 Ahli Keluarga Hilang Sekelip Mata Terkorban Akibat Gempa Bumi. | Jakarta: Enjot sedang mengembala lembunya di bukit berhampiran rumahnya apabila bumi bergegar. Gempa bumi bermagnitud 5.6 mengorbankan sekurang-kurangnya 268 orang, termasuk 11 ahli keluarga Enjot.

Kakak iparnya dan dua anaknya cedera, antara ratusan yang cedera dalam gempa bumi di Cianjur, Jawa Barat, Isnin lalu. Kini, Enjot melawat ahli keluarga yang terlantar di hospital dan cuba membina semula kehidupannya yang hancur.

“Hidup saya tiba-tiba berubah,” kata Enjot, 45, yang menggunakan satu nama seperti kebanyakan rakyat Indonesia.

“Saya perlu hidup dengannya mulai sekarang,” katanya.

Pusat gempa terletak di selatan kampung halaman Enjot, Cianjur, kira-kira tiga jam pemanduan dari ibu negara, Jakarta.

Selepas mendapat panggilan daripada anak perempuannya, Enjot menaiki motosikalnya dan bergegas pulang ke rumah, tiba dalam beberapa minit untuk melihat kawasan kejiranannya rata.

“Lelaki, wanita dan kanak-kanak menangis, manakala orang ramai yang terperangkap di dalam rumah yang runtuh (dan) menjerit meminta tolong.

“Saya melihat kemusnahan yang dahsyat dan adegan yang menyayat hati,” katanya.

Kakak iparnya dan anak-anaknya, yang berkunjung dari kampung berhampiran, adalah antara mangsa yang lebih bernasib baik.

Individu lain mendengar jeritan mangsa dari runtuhan dan menarik mereka keluar.

Wanita dan kanak-kanak itu parah di kepala dan patah tulang, serta sedang dirawat di sebuah hospital.

Menurut Agensi Bencana Negara, sehingga petang Selasa, lebih 268 terbunuh dengan ratusan hilang dan cedera, hampir semuanya di dalam dan sekitar Cianjur.

Jumlah mangsa dijangka meningkat.

Seperti kebanyakan penduduk kampung lain, Enjot bertungkus lumus menggali untuk mencari mangsa yang terselamat, dan berjaya menyelamatkan beberapa orang.

Tetapi jalan yang tersekat dan jambatan rosak bermakna pihak berkuasa tidak dapat membawa masuk jentera berat yang diperlukan untuk mengalihkan kepingan konkrit dan runtuhan lain yang lebih besar.

Sepanjang hari itu, saudara-mara meratap ketika mereka melihat penyelamat menarik mayat berlumuran lumpur dari bangunan yang musnah, termasuk salah seorang anak saudara Enjot.

Tidak jauh dari rumah Enjot, gempa susulan mencetuskan tanah runtuh yang merempuh rumah salah seorang saudaranya dan menimbus tujuh orang di dalamnya.

Empat berjaya diselamatkan, tetapi dua anak saudara dan seorang sepupu terbunuh, katanya.

Sumber : HM

BERITA TERDAHULU

Gempa bumi Cianjur: 268 maut, 151 masih hilang

Cianjur: Angka kematian akibat gempa bumi yang menggegarkan pulau Jawa Indonesia melonjak kepada 268 pada Selasa apabila lebih banyak mayat ditemui di bawah bangunan runtuh. Bagaimanapun 151 orang masih hilang, kata Agensi Tebatan Bencana Kebangsaan. Ketua agensi Suharyanto berkata, 1,083 orang lagi cedera dalam gempa bumi berukuran 5.6 magnitud yang melanda petang Isnin berhampiran bandar Cianjur.

Gegaran menyebabkan penduduk ketakutan melarikan diri ke jalan raya, sebahagiannya berlumuran darah dan serpihan, dan menyebabkan bangunan runtuh. Seorang wanita memberitahu The Associated Press bahawa apabila gempa bumi melanda, rumahnya di Cianjur mula “bergegar seperti menari.”

“Saya menangis dan segera mendapatkan suami dan anak-anak saya,” kata wanita itu, yang hanya memberikan namanya sebagai Partinem. Rumah itu runtuh sejurus selepas dia melarikan diri bersama keluarganya.

“Jika saya tidak menarik mereka keluar, kami mungkin juga menjadi mangsa,” katanya sambil merenung timbunan konkrit dan runtuhan kayu.

Selain mereka yang terbunuh, pihak berkuasa melaporkan lebih 300 orang cedera parah dan sekurang-kurangnya 600 lagi mengalami kecederaan ringan.

Di kampung Cijedil, barat laut Cianjur, gempa itu mencetuskan tanah runtuh yang menghalang jalan dan menimbus beberapa rumah, kata Henri Alfiandi, ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan.

“Kami sedang memaksimumkan operasi di beberapa tempat yang disyaki masih ada mangsa yang terkorban. Pasukan kami juga sedang berusaha untuk sampai ke kawasan terpencil,” katanya.

“Bagi kami, semua mangsa adalah keutamaan, matlamat kami adalah untuk mencari mereka dan menyelamatkan nyawa dengan membawa mereka secepat mungkin dan mendapatkan bantuan perubatan.”

Dengan hospital yang semakin penuh, pesakit berbaring di atas pengusung di dalam khemah yang dipasang di luar, dengan titisan intravena di lengan mereka ketika mereka menunggu rawatan lanjut.

Ramai daripada yang maut adalah pelajar sekolah awam yang telah menamatkan kelas mereka pada hari itu dan sedang mengikuti pelajaran tambahan di sekolah agama apabila bangunan runtuh, kata Gabenor Jawa Barat Ridwan Kamil.

Percubaan menyelamat awal telah dihalang oleh jalan raya dan jambatan yang rosak dan bekalan elektrik terputus, dan kekurangan jentera berat untuk membantu mengalihkan runtuhan konkrit.

Menjelang Selasa, bekalan kuasa dan komunikasi telefon telah mula bertambah baik.

Operasi tertumpu pada kira-kira sedozen lokasi di Cianjur, di mana orang ramai dipercayai masih terperangkap, kata Endra Atmawidjaja, jurucakap kerja awam dan perumahan.

“Kami berlumba dengan masa untuk menyelamatkan orang,” kata Atmawidjaja, sambil menambah bahawa tujuh jengkaut dan 10 trak besar telah dikerahkan dari Bandung dan Bogor untuk meneruskan pembersihan pokok dan tanah yang menghalang jalan.

Trak kargo yang membawa makanan, khemah, selimut dan bekalan lain dari Jakarta tiba awal Selasa di tempat perlindungan sementara. Namun, beribu-ribu bermalam di tempat terbuka kerana takut akan gegaran susulan.

Presiden Joko Widodo pada Selasa melawat Cianjur untuk meyakinkan rakyat tentang respons kerajaan dalam menyalurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

“Bagi pihak saya dan kerajaan, saya ingin merakamkan ucapan takziah kepada mangsa dan keluarga mereka dalam gempa bumi Cianjur ini,” katanya selepas melawat mangsa yang terselamat di pusat perlindungan di padang bola sepak.

Dia berjanji untuk membina semula infrastruktur, termasuk jambatan utama yang menghubungkan Cianjur ke bandar lain, dan memberikan bantuan kerajaan sehingga 50 juta rupiah kepada setiap penduduk yang rumahnya rosak.

Share.

Leave A Reply