13 Pulau/Pantai Menarik yang Boleh Dilawati di Pahang | Khalifah Media NetworksMenemui keindahan semulajadi Pahang yang menakjubkan, Khalifah Media Networks mengangkat seri 13 Pulau/Pantai Menarik yang patut anda lawati.

Dari pantai berpasir putih hingga ke eksotisme pulau terpencil, Pahang tawarkan pengalaman yang dapat pikat hati pengembara. Sertai kami dalam pengembaraan ini untuk mendedahkan keajaiban alam yang tersembunyi di sepanjang pantai dan pulau Pahang.

 

1. PANTAI SEPAT

Pantai Sepat, Kuantan, Pahang, tawarkan pengalaman untuk anda yang suka camping yang tidak dapat anda lupa dengan pemandangan matahari terbit yang sangat cantik dan pasir halus. Berkemah di sini mungkin anda dapat  bersatu dengan pengunjung lain sambil nikmati suara ombak yang tenang.

Tempat ini adalah pilihan sempurna untuk anda kumpul bersama keluarga dan rakan-rakan, dengan aktiviti seperti main frisbee atau santai di bawah matahari. Bagi pengunjung yang cari pengalaman yang lebih lasak dan aktif anda boleh cuba aktiviti air yang ada dekat sana.

2. PANTAI BALOK

Pantai Balok, hanya 15 hingga 20 minit memandu dari pusat bandar Kuantan, dekat sini anda dapat lihat pemandangan indah yang memukau. Tempat popular untuk anda santai pada hujung minggu, dengan pantai yang nyaman dan dikelilingi pohon rhu yang teduh.

Gerai makanan tempatan ada jual juadah lazat seperti ikan bakar dan keropok lekor. Pantai Balok juga menjadi destinasi sukan air seperti luncur angin dan luncur layar, dengan keadaan angin yang sesuai untuk pertandingan antarabangsa.

Kredit Imej: Harian Metro

 Kredit Imej: Tripadvisor

3. TELUK CEMPEDAK

Teluk Cempedak, atau TC, adalah pantai popular di Pahang, hanya 5 km dari bandar Kuantan, berdekatan dengan Kelab Golf Diraja Pahang. Tempat ini menjadi tumpuan pada hujung minggu dengan pantainya yang bersih, batu-batuan, dan angin laut yang menyegarkan. Penduduk tempatan mengenalinya dengan baik kerana pelbagai aktiviti yang boleh dinikmati, seperti berkelah, mandi laut, memancing, dan bermain layang-layang, menjadikannya destinasi serba boleh untuk bersantai bersama keluarga.

Kredit Imej: Flickr

4. PANTAI CHERATING

Pantai Cherating terletak berhampiran bandar Kuantan, Pahang, adalah tempat perkelahan yang popular. Cherating telah diperkembangkan dari sebuah pekan kecil kepada sebuah pantai yang terkenal dan kegemaran pelancong. Ada penyu bertelur di sini.

Kemudahan restoran, pokok kelapa yang berbuai-buai, pantai, laut yang luas lagi menghijau dapat diperolehi di sini. Kelab Mediterranean yang pertama di Asia juga terletak berhampiran dari sini. Pantai Cherating ini juga terkenal dengan aktiviti luncur air dan sering menjadi tumpuan pelancong barat untuk datang ke sini.

5. PANTAI BATU HITAM

Pantai Batu Hitam, terletak 4km utara Kuantan, adalah destinasi peranginan pantai yang menarik. Pantai ini dikenali dengan ciri uniknya, katil batu yang besar dan berwarna kelabu hingga hitam sepanjang landskapnya. Selain itu, garis pantai berpasir yang indah juga menjadi daya tarik.

Keunikan alam sekitar ini terutama ketara semasa air surut, di mana batu-batu beransur menjauh dari pantai. Pantai ini hanya menempati segmen kecil di kawasan tersebut, dengan sebahagian besar kawasan pantai dan laut di sekelilingnya terbuka dengan keindahan semula jadi.

Kredit Imej: Flickr

6. PULAU TIOMAN

Pulau Tioman dan pulau-pulau kecil di sekitarnya telah di zonkan sebagai taman laut untuk menjaga ekosistem hidupan laut. Aktiviti “Snorkeling” di taman laut ini adalah satu pengalaman wajib. Berdekatan dengan Kg. Tekek, anda akan diserbu oleh ikan-ikan berwarna-warni yang comel semasa “Snorkeling”. Pulau Tioman ini memang menjadi pilihan datang bercuti pada hujung minggu atau cuti sekolah.

Kredit Imej:Tripadvisor

Sekarang ni, kami hanya jumpa 6 pantai menarik di negeri Pahang. Jika anda ada maklumat terbaru atau ingin letak tempat anda ke dalam article ini, sila hubungi kami di (https://reviewpulaupantaikmn.wasap.my/) untuk penambahan tempat best di Pahang ini. Setelah anda membaca ini, jangan lupa untuk share dengan orang lain juga ye!

Share.

Leave A Reply