13 Pulau/Pantai Menarik Yang Boleh Dilawati di Sarawak| Khalifah Media & Networks – Sarawak mempunyai rakyat yang berbilang bangsa. Menjadi negeri paling besar di Malaysia. Banyak tempat bercuti yang cantik dan menarik untuk dilawati.

Negeri ini kaya dengan sumber alam semula jadi dan udara yang bersih. Pembangunan semakin maju dilakukan untuk mudahkan para pengunjung yang datang ke Sarawak. Bagi anda yang ingin merancang percutian bersama keluarga mahupun kawan, kami telah bantu anda dengan senaraikan pulau/pantai menarik yang boleh dilawati oleh anda.

1. Pantai Telok Serabang – pantai

Destinasi yang menawarkan banyak aktiviti menarik dan keindahan alam semula jadi yang sangat menarik. Di sini anda boleh lakukan mandi-manda, BBQ, riadah bersama keluarga, ATV ride dan kayak. Homestay dan resort juga banyak dibangunkan sekitar pantai dengan konsep yang menarik memberi peluang kepada anda untuk rasai suasana sebelah malam di sini.

Pantai ini pernah viral kerana air laut yang jernih dan pantai yang putih bersih. Jika anda ke Sarawak, jangan lepaskan peluang untuk melawat pantai yang menarik ini.

Kredit Imej: ROXY Booking.com

2. Pantai Tanjung Batu, Bintulu – pantai

Tanjung Batu berada di daerah Bintulu, pantai yang sesuai kepada pencinta alam semula jadi. Pantai ini penuh dengan pokok tinggi di sepajang pantai. Kalau mahu riadah boleh teduh di bawah pokok ini dari panas matahari. Selain jadi tempat makan, pantai ini sangat sesuai untuk aktiviti mandi renang dan banyak port yang menarik untuk ambil gambar.

Jangan risau kalau datang sini, kemudahan yang lengkap sedia ada, tandas, bilik salin baju, surau, medan selera juga banyak menyaji makanan yang sedap dan menarik. Anda patut cuba makanan tempatan yang ada.

Kredit Imej: Tripadvisor

3. Pantai Damai – pantai

Menjadi tempat pilihan pelancong ketika melawat Sarawak. Banyak aktiviti yang boleh lakukan di sini. Antaranya Jet ski, snorkelling, parasailing dan banyak lagi. Pemandangan matahari terbenam di Pantai Damai sangat menarik untuk dilawati jika datang ke Sarawak.

Di sepanjang jalan ke pantai penuh dengan chalet dan resort yang cantik dan mewah. Memberi peluang kepada anda untuk rasai suasana sebelah malam di sini.

Kredit Imej: Expedia Malaysia

4. Kampung Telok Melano – pantai

Lokasi Pantai Kampung Telok Melano berada di titik paling akhir di selatan Sarawak. Asal Telok Melano adalah Kampung Nelayan yang masih giat lakukan aktiviti nelayan dan ianya menjadi sumber utama pendapatan masyarakat di sini. Perjalanan ke pantai ambil masa 2 jam dari pusat bandar Kuching. Namun, keindahan yang ditawarkan sangat berbaloi.

Pantai ini terkenal kerana pantai yang bersih dan air laut jernih biru menjadi sebuah panorama yang sangat indah. Walaupun beberapa tahun lepas tempat ini pernah trending kerana sikap pengunjung yang datang dan buang sampah merata-rata tapi kini banyak telah berubah dan dinaik taraf. Pantai ini kembali bersih dan tenang ditiup bayu laut.

Telok Melano menjadi tempat yang menarik untuk dilawati. Masukkan tempat ini dalam rancangan perjalanan anda ketika di Sarawak.

Kredit Imej: Sarawaktourism.com

5. Pantai Hawaii, Miri – pantai

Pantai Hawaii bukan Kepulauan Hawaii di United State namun ada di Miri, Sarawak. Seperti namanya, pantai ini mempunyai daya tarikan sendiri. Kepada anda yang ingin tempat yang kurang sibuk untuk merehatkan minda, maka Pantai Hawaii menarik untuk dilawati.

Deretan pokok kepala yang besar dan tinggi di tepi pantai menjadi tempat untuk ambil gambar dan riadah. Pantai ini menjadi salah satu pantai yang cantik di Sarawak. Berjalan-jalan di tepian pantai dengan angin bayu dari laut China Selatan memberi suatu pengalaman baru kepada anda.

Kredit Imej: wikipedia

6. Pantai Pasir Pandak – pantai

Berdekatan dengan Pantai Pasir Panjang, di sini lebih dapat banyak sambutan dari rakyat Sarawak mahupun warga negara jiran. Pantai Pasir Pandak menawarkan keindahan pantai yang bersih dan cantik untuk lakukan aktiviti. Mahu lebih ekstrim, anda boleh sewa motor ATV dan tunggang di tepian pantai. Aktiviti ini paling popular dalam kalangan pengunjung muda.

Apa lagi yang menarik untuk dilawati di sini?

Terdapat banyak kafe yang estetik dengan konsep yang unik dan makanan yang di hidang juga menarik untuk di ambil gambar. Bukan itu saja, menu makanan asal Sarawak juga mudah dapat kerana banyak kedai makan dibuka sepanjang tepian pantai ini.

Kredit Imej: Tourism Malaysia

7. Pantai Kala Dana, Mukah – pantai

Pesta tahunan yang paling besar dari etnik Melanau ‘Pesta Kaul Mukah’, diadakan di Pantai Kala Dana. Pihak berkuasa kawasan Mukah telah bina sebuah taman yang luas dengan pelbagai fasiliti yang lengkap di tepi pantai ini untuk orang awam. Waktu petang, sekitar taman penuh dengan penjual dan pengunjung. Banyak makanan viral ada di sini.

Paling ramai bila tiba musim ‘Pesta Kaul Mukah’. Ramai yang datang untuk pelajari adat resam etnik lain. Jika anda bertuah, masukkan Pantai Kala Dana dalam senarai pantai yang menarik untuk dilawati!

Waktu senja, ramai yang menunggu untuk melihat keindahan matahari terbenam. Pemandangan dari pantai ini sangat menakjubkan.

Kredit Imej: Ilovekuching

8. Pantai Luak, Miri – pantai

Lokasi Pantai Luak terletak tidak jauh lebih kurang 15 km dari pusat bandar Miri. Satu lagi pantai yang menjadi tempat tumpuan para pengunjung untuk ambil gambar dengan matahari terbenam.

Di sini, orang paling ramai waktu senja. Pemandangan matahari terbenam terlihat lebih indah di pantai ini kerana biasan oren matahari dapat lihat di permukaan air. Fenomena ini nampak lebih menakjubkan jika dilihat sendiri.

Jika anda gemar ambil gambar, pantai ini patut dilawati kalau datang ke Sarawak.

Kredit Imej: Lemon8 SizzlingSuzai

9. Pantai Puteri, Kuching – pantai

Terletak di Kampung Santubong, Kuching Sarawak, Pantai Puteri ada daya tarikan sendiri. Kawasan tepian pantai penuh dengan tembok batu yang tersusun cantik. Disebabkan pokok yang lebat di sini, Pantai Puteri menjadi tempat yang sesuai untuk riadah dan berkelah dengan keluarga dan kawan.

Angin bayu pantai disini lagi kuat berbanding pantai lain. Ini telah jadikan pantai ini lebih menarik untuk dilawati.

Kredit Imej: Blog Theunsaid

10. Pantai Tenang, Lundu – pantai

Sebuah pantai yang mempunyai banyak tarikan yang menarik untuk dilawati. Pantai Tenang yang terletak di Lundu, menawarkan tempat ‘healing’ kepada setiap pengunjung. Setiap sudut pantai ada tempat yang dihiasi cantik untuk ambil gambar. Dengan berlatar belakang ombak laut, menambah cantik tempat ini.

Bukan itu saja, anda juga boleh lakukan aktiviti lain seperti berenang, main bola pantai, camping, BBQ dan banyak lagi.

Kredit Imej: LIBUR

Sekarang ni, kami hanya jumpa 10 pantai menarik di negeri Sarawak. Jika anda ada maklumat terbaru atau ingin letak tempat anda ke dalam artikel ini, sila hubungi kami di (https://reviewpulaupantaikmn.wasap.my/) untuk penambahan tempat best di Sarawak ini. Setelah anda membaca ini, jangan lupa untuk share dengan orang lain juga ye!

Share.

Leave A Reply