13 Tempat Makan Best Sarapan di Kuching, Sarawak | Kuching ada pelbagai keunikan di bandar ni dan  merupakan daya tarikan utama bagi pelancong dan Kuching juga pintu gerbang utama bagi pelancong yang datang ke Sarawak dan Kalimantan. Di bandar yang sedang pesat membangun ni terdapat pelbagai tempat makan yang best yang korang boleh kunjung.

Bagi yang suka food hunting cari port breakfast yang best, viral korang boleh datang ke sini dan menikmati pelbagai hidangan yang mereka tawarkan. Teringin nak cuba makanan yang menarik dari daerah Kuching tapi tak tahu dekat mana? Berikut adalah senarai 13 tempat makan best untuk anda sarapan best di Kuching, Sarawak.

 

1. KAK BEDAH CAFE – SARAPAN

Korang yang datang Sarawak, mesti akan cari mee kolok kan? Kak Bedah cafe ni merupakan kedai mee kolok yang paling famous dan viral dengan mee kolok mereka. Dekat sini adalah ‘the best mee kolok in town’.  Air teh ais special dan Nasi goreng ayam diorang pun sedap.
Semua pengunjung yang pernah datang ke sini semua epeat makan kat sini.  Sangat murah dan affordable untuk semua orang. Highly recommended bagi pelancong luar yang datang ke Kuching nak cuba mee kolok.

Berminat nak datang ke sini hujung minggu ni? Lokasi kedai ini terletak di Ground Floor Lot 2344, Block 10, Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruce, Bormill Commercial Centre, 93400 Kuching, Sarawak. Kedai ini beroperasi pada setiap hari pada pukul 7.30 pagi hingga 4.45 malam. Kalau anda ada soalan atau ingin buat tempahan, boleh hubungi di no tel: 014-691 0715.

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/meekolokkakbedah/

 

2. KOPI O CORNER – SARAPAN

Ini adalah salah satu port breakfast yang popular yang ada dalam list pelancong yang datang ke Kuching ni. Terdapat banyak menu dan pilihan yang boleh korang dapat dekat sini. Rasa kategori sedap. Harga tak mahal dan tak terlalu murah.
Layanan staff dan pekerja mereka pon baik. Anda boleh datang untuk sarapan bersama family kerana tempat dan kawasan kedai yang selesa. Antara menu popular dekat sini ialah paratha gulong , mee kolok , laksa sarawak…semua sedap sedap belaka.

Jika anda dan keluarga nak datang untuk cuba makanan di sini. Lokasi restoran ini terletak di No. 139B, Bangunan MARA, Jalan Satok, 93400 Kuching, Sarawak. Waktu operasi pada setiap hari, pada jam 7 pagi hingga 12 malam. Kalau anda ada sebarang soalan atau ingin buat tempahan boleh hubungi di no tel:  082-244 432.

INSTAGRAM PAGE: https://www.instagram.com/kopiocorner1992/
FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/kopiocorner92/

 

3. SERAPI CORNER – SARAPAN

Restoran Serapi corner ini juga salah satu port breakfast yang dapat rating yang tinggi di Google. Rata-rata pengunjung yang datang pon bagi review yang memuaskan. Terdapat aneka menu sarapan pagi yang korang boleh cuba dekat sini.

Makanan mereka semuanya bestseller dekat sini dan korang wajib cuba. Antara yang selalu pengunjung order ialah nasi lemak ayam, daging, mee kolok, nasi putih aneka berlauk dan banyak lagi lah. Korang kalau dah bosan breakfast tempat yang sama boleh datang ke sini.

Jika anda dan keluarga nak datang untuk cuba makanan di sini. Lokasi restoran ini terletak di  Lot 2051,No 231,Blok 283, Rich Commercial Centre, KNLD, Lorong Liu Shan Bang, &, Pekan Batu 7, Kota Sentosa, 93250 Kuching, Sarawak. Waktu operasi pada setiap hari, pada jam 7 pagi hingga 10 malam. Kalau anda ada sebarang soalan atau ingin buat tempahan boleh hubungi di no tel: 011-1068 4225.

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/serapicorner/

 

4. SAINAH CAFE – SARAPAN

Kedai kopi yang jual makanan muslim. Terkenal dengan Mee kolok Merah ayam dan Laksa Sarawak dan Nasi Ayam Hainan. Kedai ini dimiliki oleh Chinese Muslim iaitu  Sainah Mahdi, 41, dan suaminya Mohammad Ariffin Liew Abdullah, 47.

Kafe ini khusus dan special dalam mee kolok, hidangan mi kering. Sebelum ini, banyak restoran di Sarawak hanya hidangkan versi tidak halal tetapi pasangan ini ubahsuai resipi dan ramuan untuk jadikan sebagai hidangan halal yang boleh semua masyarakat rasa.

Rancang nak datang untuk mencuba makanan disini? Lokasi restoran ini terletak di No. 4, Ground Floor, Setia Commercial Centre, Jalan Setia Raja, 93350 Kuching, Sarawak. Waktu operasi pada setiap hari kecuali hari Ahad pada jam 7 pagi hingga 2.30 petang. Kalau anda ada soalan atau ingin buat tempahan boleh hubungi di no tel: 013-832 8362.

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/sainahcafe/

 

5. MOM’S LAKSA KOPITIAM – SARAPAN

Bagi penggemar laksa Sarawak dan mee kolok, ini adalah kedai yang wajib anda singgah kalau korang datang ke Kuching. Tetapi mereka ada juga sediakan menu lain yang boleh korang try kat sini selain mee kolok dan laksa Sarawak. Harga pon berbaloi lah dengan portion yang mereka bagi. Banyak dan sedap. Kawasan kedai mereka pon besar dan luas, sangat selesa kalau korang datang dalam jumlah yang ramai.

Rancang nak datang untuk mencuba makanan disini? Lokasi restoran ini terletak di Ground Floor, Ave Astana, SL-2, Jalan Astana, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak. Waktu operasi pada setiap hari, pada jam 5 pagi hingga 4.30 petang. Kalau anda ada soalan atau ingin buat tempahan boleh hubungi di no tel:  019-812 8587.

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/MomsLaksaKopitiam/

 

Buat masa ini kami hanya menjumpai 5 tempat makan best sarapan di kawasan Kuching ini. Jika anda ada maklumat terkini atau inginkan premis anda dimasukkan dalam senarai ini, boleh hubungi kami (https://reviewkedaimakankmn.wasap.my/) untuk kemaskini maklumat ini. Terima kasih. Dah baca tu, jangan lupa untuk kongsikan ye. Selamat menjamu selera. Adios !

Share.

Leave A Reply