(Ada Video) Gempar! Wartawan Israel Menyusup Ke Mekah | Seorang penyunting berita media Israel, Channel 13, Gil Tamari mengaku berjaya menyusup ke Mekah yang hanya boleh dikunjungi oleh umat Islam.

Tamari bahkan menyiarkan sejumlah rakaman video dirinya berada di sebuah sudut di Kota Mekah menerusi saluran media tersebut.

Sebuah rakaman video yang disiarkan dalam Channel 13 menunjukkan Tamari sedang membawa sebuah kenderaan di sekitar tanah suci.

Dia juga bahkan sempat berswafoto di Gunung Arafah yang merupakan lokasi Nabi Muhammad menyampaikan khutbah terakhir dan tempat paling suci bagi umat Islam ketika menunaikan haji.

Tindakan tersebut menerima kecaman warga Arab Saudi sehingga umat Islam dari seluruh dunia menuntut Tamari dikenakan hukuman berat.

Sebelum ini, pihak berkuasa melarang orang bukan Islam memasuki Mekah dan Madinah dan mereka boleh dihukum termasuk denda atau diusir keluar.

Tamari merupakan antara tiga wartawan Israel yang mendapat kebenaran memasuki Arab Saudi.

Sebagai tindak balas kepada kritikan orang ramai, Channel 13 memohon maaf kepada mereka yang tersinggung.

“Kunjungan editor berita dunia kami Gil Tamari ke Mekah adalah pencapaian kewartawanan yang penting, bukan bertujuan untuk menyinggung perasaan umat Islam,” kata mereka dalam satu kenyataan.

“Kami memohon maaf jika ada yang tersinggung. Untuk menjelaskan: rasa ingin tahu kewartawanan adalah jiwa profesion kewartawanan,” lanjut kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menekankan prinsip kewartawanan untuk mencapai mana-mana lokasi dan mendokumentasikan secara dekat.

Tamari turut memohon maaf di media sosial. Beliau menyatakan tujuan video tersebut adalah untuk menunjukkan betapa pentingnya Mekah dan keindahannya.

Lawatan itu menyusuli lawatan pertama Biden ke Timur Tengah untuk memasukkan Israel dan Arab Saudi.

Biden berkata beliau sedang mendalami dan mengembangkan normalisasi Israel dengan negara-negara Arab.

Saudi tidak mengiktiraf Israel secara rasmi, hubungan antara kedua-dua negara telah memburuk sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan diplomasi sering dilakukan secara rahsia.

SUMBER : Utusan, TheVocket

Share.

Leave A Reply