Datuk Seri Najib Razak akan kekal menerima rawatan di hospital kerajaan iaitu Hospital Kuala Lumpur (HKL) seperti yang termaktub dalam prosedur banduan yang ditetapkan selama ini.

'Banduan Perlu Dirawat Di HKL'- Ujar Khairy

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, berkata berikutan itu beliau menafikan Najib akan dibawa ke Institusi Jantung Negara (IJN) seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Beliau berkata bahawa sudah menghubungi Pengarah HKL, Datin Paduka Dr Rohana Johan yang memaklumkan Najib kini dalam keadaan stabil. Najib tidak akan dihantar ke IJN kerana prosedur banduan adalah mereka perlu dirujuk ke hospital kerajaan.

Tambahnya lagi, disebabkan tidak mahu ada pertikaian selepas ini, jadi saya minta kepada HKL dan Timbalan Ketua Pengarah Perubatan, Datuk Dr Asmayani Khalib, untuk memberikan rawatan susulan yang diperlukan oleh Najib.

Ujarnya, jika ujian kesihatan yang dilaksanakan ke atas Najib sudah selesai, laporan itu akan diserahkan kepadanya (Najib) dan juga mahkamah, jadi tiada lagi pertikaian selepas ini.

IJN adalah sebuah entiti swasta atau badan dikopratkan dibawah Kementerian Kewangan. Setiap pusat perubatan termasuk IJN adalah berdaftar dibawah Akta 586.

Sebelum ini, Peguamnya, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memaklumkan Najib yang dimasukkan ke HKL sejak semalam selepas mengalami masalah tekanan darah itu berkemungkinan akan dirujuk ke IJN.

Tambah Khairy, dua mesyuarat konsultasi turut diadakan bersama keluarga Najib yang disertai Datin Rosmah Mansor.

Katanya, sebenarnya tidak mahu beri maklumat lanjut tetapi ia menjadi isu umum, jadi kena jawab untuk menjaga integriti KKM.

Dalam pada itu, Khairy berkata, pihaknya akan memberi rawatan dan perkhidmatan terbaik kepada semua banduan yang memerlukan rawatan dan bukan hanya kepada Najib semata-mata.

Beliau turut berkata, kami akan beri rawatan yang terbaik kepada banduan, kerana ia adalah tanggungjawab dan tugas KKM.

Mengenai dakwaan pertukaran ubat yang diberikan kepada Najib, Khairy menegaskan, formula ubat yang diberikan oleh HKL adalah sama cuma jenamanya berbeza.

Jelasnya, ubatnya sama (cuma) dulu ia dibeli di hospital swasta, bila (menerima rawatan) di HKL, kita ada ubat-ubatan di hospital kerajaan yang turut mempunyai formula yang sama macam ubatnya sebelum ini.

Beliau menjelaskan, contohnya macam panadol, kita ada ubat lain macam paracetamol (PCM) yang fungsinya sama. Jadi tuduhan yang kata ubat ditukar itu adalah tidak tepat.

Terdahulu, Pegawai Khas Najib, Muhamad Mukhlis Maghribi, mendakwa tekanan darah Najib dilapor berada pada tahap tinggi dan berbahaya susulan pertukaran ubat yang diberikan untuk merawat masalah ulser di dalam perutnya.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply