Bayaran Insentif Awal Penjawat Awam 2024 (RM2000) | Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam sekitar RM2000 dibuat 23 Februari 2024. Laporan akhir Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) akan dimuktamadkan dalam tempoh dua bulan.

Bayaran Insentif Awal Penjawat Awam 2024

Berita Gembira buat semua rakyat Malaysia! Semua penjawat awam dan juga pesara kerajaan akan terima Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam pada 23 Februari 2024.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kenaikan gaji penjawat awam patut naik sejak dua tahun lalu, namun tidak dibuat oleh kerajaan sebelum ini.

Jelasnya, mesyuarat bersama Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sebelum ini mengesahkan tidak ada apa – apa langkah dibuat kerajaan dahulu untuk melihat perkara ini malah adakan mesyuarat yang punyai kaitan perkara itu.

Belanjawan 2024: Isu Kenaikan Gaji Penjawat Awam

Perdana Menteri turut berkata pendapatan pekerja pada tiap 10 tahun ikut keadaan semasa.

“Jadi bila kita adakan mesyuarat dan bila saya semak dengan JPA saya kata kenapa tidak ada mesyuarat lagi? Dia kata takda. Pada hal gaji penjawat awam ini tiap 10 tahun ikut keupayaan kita, kalau kita boleh naik sikit kena naik sebab inflasi tu naik juga sikit,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Geopark Discovery Centre, Langkawi pada 11 Ogos 2023.

Untuk rekod, kali terakhir kadar gaji penjawat awam naik adalah pada tahun 2013 iaitu 10 tahun lalu. Perkara ini yang melibatkan pemberian kepada semua penjawat awam. Faedah pindahan gaji ini sekitar satu kenaikan gaji tahunan (KGT) mulai 1 Julai 2013, seperti kenaikan antara RM80 hingga RM320.

Kerajaan perlu bersedia untuk naikkan gaji penjawat awam dengan kenaikkan kadar gaji 8 peratus bagi gred 40 dan ke bawah dan 5 peratus bagi gred 41 hingga gred 54.

Kadar minimum kenaikan kadar gaji tetap adalah sekitar RM200. Perubahan kadar gaji ini juga akan turut serta  pencen pesara yang akan nikmati pencen bulanan yang lebih baik.

Bayaran Insentif Awal RM2000 Untuk Penjawat Awam 2024

Penjawat awam gred 56 dan ke bawah dan juga kontrak akan terima Bayaran Insentif Awal RM2,000 yang dibayar 23 Februari 2024.

Insentif RM1000 pula diberi kepada pesara Kerajaan dan veteran pencen serta veteran tiada pencen.

Kerajaan setuju untuk memberi Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) kepada penjawat awam. Pesara ini menunggu Kajian SSPA yang mungkin habis pada hujung tahun 2024.

Beliau berkata bayaran ini dibuat dalam keadaan kerajaan semak semula skim gaji dan elaun tetap penjawat awam yang kali terakhir dibuat pada 2012.

“Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) ini akan teliti keperluan semua Skim Perkhidmatan. Dijangka akan habis pada hujung tahun hadapan,” katanya ketika bentang Belanjawan 2024 Malaysia MADANI di Dewan Rakyat.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata bayaran ini kira – kira RM1,000 juga diberi kepada jawatan utama sektor awam. Melibatkan semua pihak dan juga polis, bomba, tentera, angkatan bersenjata dan seluruh anggota beruniform.

Beliau berkata semua pesara kerajaan dan juga veteran yang punyai pencen. Veteran tidak punyai pencen turut terima bayaran sekitar RM1,000, yang akan dibuat sekali gus pada akhir Februari depan. Bayaran ini bagi meringankan beban persediaan sekolah anak – anak serta persiapan masuk Ramadan dan Syawal.

Tarikh Bayaran Insentif Penjawat Awam 2024

Bayaran ini akan dibuat pada 23 Februari 2024 bagi ringankan beban persediaan sekolah serta persiapan masuk bulan Ramadan dan Syawal.

Cadangan CUEPACS – Kenaikan RM300, Bonus Minimum 1 Bulan Setengah

Antara cadangan CUEPACS ialah naikkan gaji penjawat awam sekitar RM300, bonus minimum satu bulan setengah yang kali terakhir mereka terima pada 2012 dan selepas itu hanya diberi bantuan khas kewangan.

Diskaun lebih kurang 30 peratus bagi bayaran cukai pendapatan kepada semua penjawat awam. Cadangan lain ialah tingkatkan jumlah kiraan pencen kepada jumlah tahun bekerja hingga 35 tahun bagi kenaikkan pencen bakal diberi kepada penjawat awam.

Ini antara permohonan sangat wajar bagi bantu penjawat awam hadapi kos sara hidup semasa yang semakin meningkat.

Diharap Perdana Menteri juga dapat ambil peluang ketika bentang belanjawan. Pembentangan ini untuk menoktahkan polemik mansuh pencen penjawat awam sama ada penjawat awam sedia ada mahupun baru dibawa masuk. Kerajaan perlu umumkan secara terbuka keputusan kepada isu ini.

Semoga Belanjawan Madani 2024 menjadi peristiwa penting sahkan sumbangan dan santuni harapan semua penjawat awam dengan memberi buah tangan kepada mereka. Ini untuk memberi semangat untuk terus memberi khidmat kepada kerajaan, rakyat dan negara.

Walaupun sering hadapi banyak isu, kerajaan masih usaha sedaya upaya untuk penuhi harapan penjawat awam dalam belanjawan kali ini.

Sumber: RTMBerita Harian

Share.

Leave A Reply