Ribut Tropika Nalgae menghentam Flipina semalam selepas mencetuskan banjir kilat dan tanah runtuh yang mengorbankan sekurang-kurangnya 45 orang, kata beberapa pegawai.

Nalgae membadai pulau utama Filipina, Luzon dengan angin maksimum selaju 95 kilometer sejam selepas tiba di Pulau Cata­duanes sebelum subuh.

Hujan lebat melanda ketika Nalgae menghampiri selatan Fi­lipina kelmarin dan mengenangi kebanyakan kawasan di pedalaman Pulau Mindanao, kata perkhidmatan kaji cuaca.

Ia disusuli bencana tanah runtuh dan banjir kilat dengan air keruh yang membawa serpihan, menghanyutkan seluruh keluarga di sesetengah kawasan.

Pengarah Pertahanan Awam Filipina, Rafaelito Alejandro, berkata, menjelang pagi semalam, angka kematian meningkat kepada 45 orang.

“Sekurang-kurangnya 14 orang masih hilang,” tambahnya.

Berpuluh-puluh mayat ditemui kelmarin selepas banjir melanda setelah pasukan penyelamat memberi tumpuan kepada Kampung Kusiong.

Sejak beberapa tahun lalu, banjir kilat bersama lumpur dan serpihan dari kawasan lereng gunung yang diterokai, mengundang bahaya paling serius setiap kali ribut  taufan membadai  Fili­pina.

Perkhidmatan kaji cuaca berkata, ribut tropika itu mungkin membadai  Manila.

“Berdasarkan ramalan kami, ribut ini amat kuat dan kami sudah melakukan persiapan,” kata Alejandro sambil menambah, pasukan penyelamat dengan kekuatan  5,000 anggota kini berada dalam keadaan siap siaga.

Beliau meminta penduduk yang berada di laluan Nalgae supaya berada di rumah.

Lebih 7,000 orang telah dipindahkan menjelang ketibaan ribut itu, kata jabatan pertahanan awam.

Filipina secara purata, dilanda 20 ribut kuat pada setiap tahun yang mengorbankan beratus-ratus orang dan mengakibatkan banyak kawasan berada dalam kemiskinan.

Sumber: Kosmo

Share.

Leave A Reply