Biden Pertahan Keputusan, Salahkan Tentera Afghanistan Enggan Berperang | Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden baru-baru ini mengatakan dia berdiri “tepat di belakang” keputusannya untuk menarik tentera AS dari Afghanistan walaupun terdapat gambaran kekacauan di Kabul yang mendedahkan had kuasa AS sehingga menjatuhkannya ke dalam krisis terburuk sepanjang menjawat jawatan presiden.

Biden Pertahan Keputusan, Salahkan Tentera Afghanistan Enggan Berperang

Berita tergempar tentang penarikan AS tersebut telah tersebar di saluran berita televisyen selama berhari-hari, namun Biden menyalahkan pengambilalihan Taliban di Afghanistan tersebut pada pemimpin politik Afghanistan kerana melarikan diri dari negara itu dan keengganan tentera Afghanistan yang dilatih AS untuk memerangi kumpulan militan itu.

Beliau memperingatkan pemimpin Taliban bahawa mereka akan menghadapi “kekuatan yang menghancurkan” sekiranya mereka mengganggu penarikan AS. Biden terpaksa mengirim bala bantuan pasukan AS ke Kabul untuk memastikan pengunduran selamat dari anggota diplomatik Amerika dan orang awam serta warga Afghanistan yang bekerja dengan Amerika Syarikat dan boleh menghadapi tindakan balas.

Keadaan panik berlaku selama beberapa minggu selepas Biden meramalkan pengambilalihan Taliban di Afghanistan yang tidak dapat dielakkan selain dilihat telah merosakkan citra Amerika di pentas global sebagaimana Biden berusaha untuk menekankan kepada para pemimpin dunia bahawa “Amerika kembali” selepas bekas Presiden, Donald Trump membuat pergolakan selama empat tahun .

Penarikan itu juga menimbulkan ketakutan bahawa kumpulan militan seperti al Qaeda dapat terbentuk semula di bawah pemerintahan Taliban.

Biden, menolak kritikan keras terhadap kebijakan Afghanistan dari sudut penggubalan undang-undang Republik dan Demokrasi selain beberapa bekas jeneral dan kumpulan hak asasi manusia dengan tegas bersuara dalam mempertahankan pengunduran dirinya dari perang 20 tahun yang berlangsung melalui empat presiden.

Sumber: Aljazeera

Share.

Leave A Reply