CEO Teruk Dikecam Kerana Buang 900 Pekerja Melalui Zoom | Tindakan seorang ketua sebuah firma di Amerika Syarikat (AS) memberhentikan 900 kakitangannya menerusi panggilan Zoom mengundang kecaman dalam kalangan orang ramai.

CEO Teruk Dikecam Kerana Buang 900 Pekerja Melalui Zoom

Mengambil tindakan drastik sedemikian disifatkan sebagai kejam dan tidak berperikemanusiaan.

“Sekiranya anda tersenarai dalam kumpulan ini, anda merupakan golongan tidak bertuah yang diberhentikan,” kata Ketua Eksekutif firma Better.com, Vishal Garg dalam mesej yang dikeluarkan yang akhirnya dikongsi di media sosial.

Keputusan memberhentikan 900 pekerja iaitu 15 peratus daripada sumber manusia firma itu tidak dapat diterima ramai memandangkan sambutan Krismas hampir menjelang yang tentunya akan membuatkan kesemua pekerja itu berduka.

Memetik laporan media antarabangsa, Garg mendakwa prestasi dan produktiviti pekerjanya serta perubahan pasaran menyebabkan tindakan tersebut terpaksa diambil.

Jelasnya, kesemua pekerja yang dipecat itu akan mendapat pampasan satu hingga tiga bulan gaji.

Bagaimanapun, beberapa pekerja yang menerima pemecatan itu mendakwa tidak mendapat sebarang makluman berhubung tindakan terbabit dari Jabatan Sumber Manusia syarikat berkenaan.

Laporan media turut memaklumkan syarikat terbabit mendapat pelaburan kira kira $750 juta AS minggu lalu.

Sumber: Astro Awani

Share.

Leave A Reply