Bila hari ujian kian tiba, anda ditimpa sakit, anda sebagai pelajar yang akan mengambil ujian perlu memberi surat akuan tidak dapat menghadiri ujian sebagai bukti bahawa anda tidak dapat hadir kerana sakit. Surat ini menunjukkan bahawa anda sebenar nya berada di tempat sepatutnya untuk berehat. Bukan saja – saja sakit pada hari ujian, pergi bersiar- siar, melepak, tidur, bermain dan sebagai nya. Jadi, anda sebagai pelajar perlu alert dengan tarikh ujian dari segi fizikal dan mental supaya anda tidak terlepas dan membuat persiapan yang secukup nya untuk ujian itu. Berikut adalah contoh format penulisan Surat Tidak Dapat Menghadiri Ujian.

Contoh Surat Tidak Dapat Menghadiri Ujian Kerana COVID-19

[Alamat Anda]

[Tarikh]

[Alamat Universiti]

Pejabat Pengurusan Akademik [Alamat Universiti]

 

Tuan/Puan,

Perkara : Permohonan Ketidakmampuan untuk Menghadiri Ujian

Saya, [Nama Anda], adalah pelajar program [Nama Program] di university ini dengan nombor matrik [Nombor Matrik]. Saya ingin memberi tahu pihak university tentang ketidak mampuan saya untuk hadir kan diri ke ujian yang dijadualkan pada [Tarikh dan Masa Ujian].

Sebagai langkah pencegahan kepada penyebaran COVID-19 dan dengan mengambil kira keadaan kesihatan saya, saya memutuskan untuk tidak menghadiri ujian itu. Saya sedang mengalami [nyatakan jenis penyakit atau alasan lain] dan telah mendapat nasihat dari pakar untuk menjauhi situasi di mana adanya majlis keramaian.

Dengan memahami betapa penting nya ujian ini, saya berjanji untuk menyusul dengan membaca catatan dan bahan yang telah diajar agar saya tidak terlepas dalam pembelajaran. Harapan saya kepada pihak university dapat memahami keadaan saya dan memberikan nasihat tentang tindakan lanjut yang perlu saya ambil.

Dalam surat ini saya serta kan bersama sijil doktor atau nasihat kesihatan bersama surat ini untuk rujukan pihak university. Saya juga bersedia untuk ber bincang dengan pihak university jika perlu.

Harapan saya kepada pihak tuan /puan dapat mempertimbangkan dengan baik dan saya ingin mengucapkan terima kasih di atas pemahaman serta sokongan dari pihak university.

Sekian, terima kasih.

Yang benar,

[Nama Penuh Anda]

[Nombor Matrik]

[Hubungan dengan Universiti (Contoh: Pelajar Program [Nama Program])]

 

Lain – lain artikel yang menarik dari kami :

Contoh Surat Tidak Dapat Hadir Ke Mesyuarat

Contoh Surat Permohonan Izin Untuk Cuti Haji

 

 

Share.

Leave A Reply