Covid-19 Masih Kecemasan Global. Ini Sebabnya. | Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan bahawa ini adalah terlalu awal untuk mengangkat amaran tahap tertinggi bagi krisis COVID-19.

Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus. - Foto AGENSI

Mengenai COVID-19, Jawatankuasa Kecemasan WHO berpendapat bahawa wabak itu masih kekal sebagai kecemasan kesihatan global walaupun terdapat kemajuan baru-baru ini.

Jawatankuasa yang bermesyuarat minggu lalu membuat kesimpulan bahawa wabak itu masih kekal dan dianggap kecemasan kesihatan awam bagi kebimbangan antarabangsa (PHEIC), status yang diisytiharkan pada Januari 2020.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ketua Pengarah WHO, berkata bahawa beliau bersetuju dengan nasihat jawatankuasa itu.

Beliau menyatakan dari ibu pejabat agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB), di Geneva bahawa jawatankuasa itu menekankan keperluan untuk mengukuhkan pengawasan dan meluaskan akses kepada ujian, rawatan dan vaksin bagi mereka yang paling berisiko.

Pada 30 Januari 2020, pertama kali WHO mengisytiharkan wabak COVID-19 sebagai PHEIC, apabila negara di luar China masih mencatatkan kes kurang daripada 100 dan tiada kematian dilaporkan.

Walaupun ia adalah mekanisme yang dipersetujui pada peringkat global untuk mencetuskan tindak balas antarabangsa terhadap wabak sedemikian, pada Mac lalu Tedros menyifatkan keadaan yang semakin teruk itu sebagai pandemik dan banyak negara mula sedar mengenai bahayanya.

Terdapat lebih daripada 622 juta kes coronavirus yang sah dilaporkan kepada WHO termasuk lebih 6.5 juta kematian, sejak permulaan wabak COVID-19.

Menurut statistik global WHO mengenai keadaan tersebut, 263,000 kes baharu dilaporkan dalam 24 jam sebelumnya, manakala 856 kematian baharu COVID-19 dilaporkan pada minggu lalu.

Semalam, Ketua Pengarah WHO mengakui bahawa keadaan global bertambah baik sejak wabak itu bermula, namun masih mengeluarkan amaran bahawa ‘virus itu terus berubah dan masih terdapat banyak risiko dan ketidakpastian.

Beliau juga menyatakan pandemik ini mengejutkan kita sebelum ini dan ia boleh berlaku sekali lagi.

Maria Van Kerkhove, Ketua teknikal COVID-19 WHO, juga bersetuju dan memberi amaran bahawa masih terdapat berjuta-juta kes dilaporkan setiap minggu, tetapi pengawasannya sudah menurun.

Perkara itu menyukarkan untuk mendapatkan gambaran keseluruhan keadaan, terutama mengenai bagaimana virus itu bermutasi.

Beliau menekankan bahawa semakin banyak virus ini tersebar, lebih banyak peluang untuk berubah.

Pada asasnya, Varian Omicron merangkumi semua sampel virus dengan lebih daripada 300 subgarisan varian itu direkodkan.

Beliau juga menyatakan semua subvarian Omicron menunjukkan peningkatan penyebaran dan sifat lali kepada imuniti.

Selain itu, satu kombinasi baharu iaitu, dua subvarian berbeza menunjukkan pengelakan imuniti yang ketara.

Dengan kata terakhir, beliau berkata, ini membimbangkan kerana mereka perlu memastikan bahawa vaksin yang digunakan di seluruh dunia kekal berkesan dalam mencegah penyakit teruk dan kematian.

Memandangkan penyebaran luas subvarian Omicron baharu, Van Kerkhove menegaskan bahawa negara perlu berada dalam kedudukan untuk menjalankan pengawasan untuk menangani peningkatan kes dan mungkin menangani peningkatan kemasukan ke hospital.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply