Diet Telur? Apa Kesan Positif Dan Negatif | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Telur adalah salah satu daripada beberapa makanan yang harus diklasifikasikan sebagai “superfoods.” Ia sarat dengan nutrien, sesetengah daripadanya jarang terdapat dalam diet moden. Bagaimanapun, nilai pemakanan telur boleh berbeza-beza, bergantung kepada sama ada anda makan telur atau hanya putih telur. Baru-baru ini helloDoktor ada mengeluarkan artikal tentang kebaikan dan keburukan telur untuk orang yang diet. Jom sama-sama kita hayati.

Kesan Positif Diet Telur

1. Sangat berkhasiat

Telur adalah antara makanan yang paling berkhasiat. Ia datang dengan 77 kalori, 6 gram protein dan 5 gram lemak sihat. Malah, telur adalah makanan yang sempurna kerana ia mengandungi sedikit hampir setiap nutrien yang tubuh anda perlukan.

2. Tinggi kolesterol, tetapi tidak mempengaruhi kolesterol darah

Memang benar bahawa telur tinggi kolesterol. Malah, sebiji telur mengandungi 212 mg protein, iaitu melebihi separuh daripada pengambilan harian yang disyorkan sebanyak 300 mg.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa kolesterol dalam diet tidak semestinya meningkatkan kolesterol dalam darah. Ini kerana hati sebenarnya menghasilkan sejumlah besar kolesterol setiap hari.

Walau bagaimanapun, tindak balas untuk makan telur berbeza        antara individu:

  • Dalam 70% orang, telur tidak menaikkan kolesterol sama sekali
  • Dalam 30% yang lain (disebut “responden hiper”), telur boleh meningkatkan sedikit jumlah dan LDL kolesterol

Walau bagaimanapun, orang yang mengalami masalah genetik seperti hiperkolesterolemia keluarga atau varian gen yang dipanggil ApoE4 mungkin mahu mengehadkan atau mengelakkan telur.

3. Meningkatkan HDL

HDL bermaksud lipoprotein berketumpatan tinggi. Ia sering dikenali sebagai kolesterol baik. Individu yang mempunyai tahap HDL yang lebih tinggi biasanya mempunyai risiko penyakit jantung, strok dan masalah kesihatan yang lebih rendah. Jadi, makan telur adalah cara terbaik untuk meningkatkan HDL. Dalam satu kajian, makan dua biji telur setiap hari selama enam minggu meningkatkan tahap HDL sebanyak 10%.

4. Mengandungi Choline

Choline adalah nutrien yang kebanyakan orang tidak tahu ianya terdapat di dalam telur. Namun ia merupakan zat yang sangat penting dan sering dikumpulkan dengan vitamin B.

Choline digunakan untuk membina membran sel dan mempunyai peranan dalam menghasilkan molekul isyarat pada otak, bersama-sama dengan pelbagai fungsi lain. Keadaan kekurangannya adalah serius, tetapi ia jarang berlaku. Telur keseluruhan adalah sumber choline yang sangat baik. Setiap telur mengandungi lebih daripada 100 mg nutrien yang sangat penting ini.

5. Mengandungi antioksidan bermanfaat untuk mata

Salah satu akibat penuaan ialah penglihatan cenderung untuk menjadi lebih buruk. Terdapat beberapa nutrien yang membantu mengatasi beberapa proses degeneratif yang boleh menjejaskan mata kita. Dua daripada ini dipanggil lutein dan zeaxanthinn yang sejumlah besarnya terdapat pada kuning telur. Ia adalah antioksidan kuat yang terkumpul di retina mata.

6. Omega-3 atau telur dipastur yang rendah trigliserida

Asid lemak omega-3 diketahui baik untuk mengurangkan paras darah trigliserida, iaitu faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung.

Kajian menunjukkan bahawa memakan telur yang diperkaya omega-3 adalah cara yang sangat berkesan untuk menurunkan trigliserida darah. Dalam satu kajian, makan hanya lima telur yang diperkaya omega-3 setiap minggu selama tiga minggu mengurangkan trigliserida sebanyak 16-18%.

7. Protein berkualiti tinggi

Protein adalah blok bangunan utama bagi tubuh manusia. Ia digunakan untuk membuat pelbagai jenis tisu dan molekul yang berfungsi untuk kedua-dua tujuan struktur dan fungsi. Mendapatkan protein yang cukup dalam diet adalah sangat penting.

Selain itu, telur juga mengandungi semua asid amino penting dalam nisbah yang betul, jadi badan anda dilengkapi dengan baik untuk menggunakan sepenuhnya protein di dalamnya.

Makan protein yang mencukupi boleh membantu mengurangkan berat badan, meningkatkan jisim otot, menurunkan tekanan darah dan mengoptimumkan kesihatan tulang.

8. Perkembangan janin

Terdapat pelbagai jenis makanan yang digalakkan oleh wanita mengandung. Makanan ini sering memberi faedah yang paling berfaedah. Wanita hamil digesa makan telur, kerana ia mengandungi folat. Folat adalah penting untuk perkembangan janin dan membuat telur makanan yang hebat untuk dimakan semasa mengandung. Wanita yang mencari makanan yang sihat untuk makan yang akan menyuburkan bayi mereka yang semakin berkembang boleh mendapat manfaat daripada menambahkan telur ke dalam diet mereka.

9. Pencegahan penyakit

Terdapat beberapa makanan yang boleh memanfaatkan sistem imun, tetapi tidak ada yang sebegitu berkesan. Telur adalah sejenis makanan yang boleh dimakan untuk membantu mencegah penyakit. Nutrien dalam telur seperti asid folik dan vitamin B12 dikaitkan dengan kesihatan sistem imun. Ini bermakna makan telur boleh membantu anda menjaga penyakit. Kajian menunjukkan bahawa makan telur setiap hari dapat membantu mencegah barah payudara dan juga mengurangkan risiko Alzheimer. B12 yang ditemui dalam telur boleh meningkatkan fungsi ingatan dan membantu untuk menjaga demensia daripada menyampaikan dirinya sendiri seiring dengan umur anda.

 

Negatif Diet Telur

Telur mungkin menawarkan beberapa manfaat yang berbeza, tetapi tidak semua yang berkaitan dengan telur dilihat sebagai positif. Sebenarnya terdapat juga beberapa risiko dan kelemahan makan telur secara teratur.

1. Keracunan makanan

Terdapat beberapa makanan yang anda harus lebih berhati-hati berbanding yang lain untuk mengelakkan keracunan makanan. Telur adalah makanan yang perlu anda masak dengan berhati-hati. Sekiranya anda tidak memasak atau menyediakan telur dengan teliti, anda boleh meletakkan diri anda berisiko untuk mengalami keracunan makanan. Telur yang tidak dimasak sepenuhnya berisiko tinggi kepada salmonella. Ini akan menyebabkan muntah dan masalah perut lain yang menjengkelkan dan menyakitkan.

2. Natrium

Telur mungkin dikenali kerana menawarkan banyak nutrien, tetapi ia juga tinggi natrium. Telur sederhana mempunyai lebih daripada 400 mg natrium. Ini adalah jumlah natrium yang sangat tinggi. Diet yang penuh dengan telur adalah diet biasanya akan terlalu tinggi dalam natrium. Jika anda perlu menurunkan pengambilan natrium anda, makan telur setiap hari untuk sarapan adalah tidak digalakkan.

3. Kolesterol

Telur mungkin tidak terbukti dapat meningkatkan kadar kolesterol anda, tetapi anda perlu berhati-hati apabila memakan makanan yang tinggi dalam kolesterol. Penyakit jantung adalah pembunuh utama dan jika anda tidak mahu menjadi mangsa, anda perlu menukar diet anda untuk memasukkan makanan yang kurang kolesterol.

4. Had/Batasan

Kelemahan terbesar untuk makan telur ialah anda perlu sedikit had. Anda tidak boleh makan telur setiap hari. Ia mungkin makanan yang mudah dan hebat yang boleh dimakan, tetapi tidak disyorkan untuk makan lebih daripada 4 biji telur setiap minggu. Ini bermakna anda perlu mengehadkan jumlah telur yang anda masukkan dalam diet tetap anda.

 

Sumber: helloDOKTOR

 

Share.

Leave A Reply