Miss Adeq

rss feed

Miss Adeq's Latest Posts

Minyak Ikan: Adakah Ia Betul-Betul Berkhasiat?

Minyak Ikan: Adakah Ia Betul-Betul Berkhasiat?

| June 24, 2020 | 0 Comments

Minyak Ikan: Adakah Ia Betul-Betul Berkhasiat | Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan orang dewasa memakan ikan dua kali seminggu untuk mendapatkan asid lemak omega-3 untuk membantu mengurangkan risiko kegagalan jantung kongestif, penyakit jantung koronari, serangan jantung secara tiba-tiba, dan strok iskemia, walaupun ia juga menyarankan terhadap makanan tambahan dengan minyak kerana kekurangan manfaat kesihatan. Dalam Julai, […]

Continue Reading

TIPS: Petua Hilangkan Hanyir dan Lendir Ikan Keli

TIPS: Petua Hilangkan Hanyir dan Lendir Ikan Keli

| June 22, 2020 | 0 Comments

TIPS: Petua Hilangkan Hanyir dan Lendir Ikan Keli | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Sebelum ni asyik pening je bila suami bawak balik ikan keli hasil dari memancing. Sebab tak tahu macam mana nak cuci. Salah cuci ka tak pasal-pasal hanyir pulak ikan tu. Puan-puan jangan risau lagi, kali ini min nak kongsikan petua hilangkan hanyir […]

Continue Reading

TIPS: Tanam Sayur Tanpa Siram Hari-Hari

TIPS: Tanam Sayur Tanpa Siram Hari-Hari

| June 22, 2020 | 0 Comments

TIPS: Tanam Sayur Tanpa Siram Hari-Hari | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Kali ini min nak kongsi pulak tentang cara tanam sayur tanpa perlu siram hari-hari. Siram 3 hari sekali pun masih okay lagi. Min tahu ramai yang teringin untuk menanam sendiri sayur, tapi risau takut tiada masa untuk menjaga tumbuhan-tumbuhan tersebut disebabkan oleh kekangan kerja. […]

Continue Reading

TIPS: Petua Pokok Cili Berbuah Lebat

TIPS: Petua Pokok Cili Berbuah Lebat

| June 22, 2020 | 0 Comments

TIPS: Petua Pokok Cili Berbuah Lebat | Assalamualaiku dan Salam Sejahtera. Kali ini min nak kongsi pulak tentang cara bagaimana nak buat pokok cili yang anda tanam itu berbuah lebat. Selalu anda melihat pokok cili jiran-jiran anda je yang berbuah lebat, kali ni anda sendiri dapat membuat pokok cili anda berbuah dengan lebat dengan mengikut […]

Continue Reading

TIPS PENJAGAAN KESIHATAN JANTUNG

TIPS PENJAGAAN KESIHATAN JANTUNG

| June 16, 2020 | 0 Comments

Tips Penjagaan Kesihatan Jantung | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Penjagaan kesihatan amat penting bagi semua, tidak kira lah tua atau muda. Penyakit tidak kira usia zaman kini. Pada kali ini min akan kongsikan tentang tips penjagaan jantung yang dikeluarkan oleh Anlene baru-baru ini. Percayakah anda? Pasangan yang mementingkan penjagaan kesihatan jantung akan hidup lebih sihat […]

Continue Reading

TIPS: Cara Tanam Kesum Di Rumah

TIPS: Cara Tanam Kesum Di Rumah

| June 15, 2020 | 0 Comments

TIPS: Cara Tanam Kesum Di Rumah | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Musim PKP ni, orang ramai mula menunjukkan bakat masing-masing. Disebabkan kita perlu berkurung di rumah, ramai yang mula membuat hobi baru dan tunjuk idea kreatif masing-masing. Kali ini min nak tunjukkan tips cara bagaimana untuk tanam daun kesum sendiri di rumah anda. Cara ini […]

Continue Reading

Mengenal Apa Itu Quinoa

Mengenal Apa Itu Quinoa

| June 15, 2020 | 0 Comments

Mengenal Apa Itu Quinoa | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Anda pernah tahu atau pernah nampak tak quinoa. Min awal-awal dulu tak kenal pun apa itu quinoa sehingga kawan min perkenalkan min dengan quinoa ni. Tapi min rasa, orang yang tengah menjaga badan tentu dah biasa dengan quinoa ni. Rupanya quinoa ini sangat berkhasiat. Ia […]

Continue Reading

TIPS: Pemilihan Beras Bagi Pesakit Kencing Manis

TIPS: Pemilihan Beras Bagi Pesakit Kencing Manis

| June 15, 2020 | 0 Comments

TIPS: Pemilihan Beras Bagi Pesakit Kencing Manis | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sebelum ini min tengok pesakit kencing manis takut untuk makan nasi kerana di katakan nasi adalah penyebab kandungan gula di dalam badan meningkat yang menyebabkan diabetes atau kencing manis. Malah bukan pesakit kencing manis sahaja yang takut nak makan nasi ni, orang […]

Continue Reading

TIPS: 10 Cara Elak Makanan Cepat Basi

TIPS: 10 Cara Elak Makanan Cepat Basi

| June 14, 2020 | 0 Comments

TIPS: 10 Cara Elak Makanan Cepat Basi | Assalamualaikum dan Salam Sejahtera warga net. Ok hari ini min nak kongsi tentang tips tak mahu makanan yang dimasak cepat basi. Mesti anda akan stress kalau makanan yang dimasak cepat sangat basi. Masak waktu pagi tak sampai petang makanan dah berbau basi. Tak pasal-pasal nak kena masak […]

Continue Reading

TIPS: Cara Memotong Daging Dengan Betul

TIPS: Cara Memotong Daging Dengan Betul

| June 14, 2020 | 0 Comments

TIPS: Cara Memotong Daging Dengan BetulĀ  | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Musim-musim PKP macam ni ramai ang terperap kat rumah. PKP pon dah bertukar ke beberapa fasa dari PKP ke PKPB dan bertukar lagi ke PKPP. Tentu dah macam-macam menu yang anda berjaya buat sepanjang tempoh PKP ini kan. Yang tak pandai masak pon boleh […]

Continue Reading