Individu Positif COVID-19 Kategori 1 Dan 2A Tidak Perlu Pergi CAC | Individu yang positif Covid-19 dalam kategori 1 dan 2A serta tidak berisiko tinggi, tidak perlu hadir ke Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) namun harus melakukan pemantauan kesihatan kendiri dengan melengkapkan Peralatan Penilaian di rumah (HAT) menerusi aplikasi MySejahtera.

Individu Positif COVID-19 Kategori 1 Dan 2A Tidak Perlu Pergi CAC

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam catatan Facebooknya hari ini berkata, khidmat pesanan ringkas (SMS) atau panggilan daripada perkhidmatan rakaman suara automatik (panggilan robot) akan diterima jika mereka belum atau tidak menjalankan pemantauan kendiri secara harian.

Beliau berkata, individu yang positif bagi kategori 2B dan ke atas (sama ada berisiko tinggi atau tidak) atau mengalami simptom yang semakin teruk, dikehendaki hadir ke CAC atau hospital berhampiran untuk pemeriksaan lanjut tanpa menunggu panggilan telefon daripada CAC.

Kategori 1 Covid-19 ialah tiada gejala, kategori 2A Covid-19 iaitu sakit tekak atau selesema tanpa demam atau sesak nafas, batuk tanpa demam atau sesak nafas, hilang deria rasa tetapi masih mempunyai selera makan, hilang deria bau, cirit birit dua kali atau kurang dalam 24 jam, loya dan muntah, keletihan tetapi masih boleh melakukan aktiviti harian, sakit otot tetapi masih boleh melakukan aktiviti harian.

Sementara kategori 2B adalah individu yang mengalami demam berpanjangan dua hari dan lebih atau baru demam, kesukaran bernafas apabila melakukan aktiviti, sakit dada, hilang selera makan, berasa letih terutamanya semasa melakukan aktiviti harian atau semasa baru bangun dari tidur, perlu berjalan dengan bantuan, gelaja semakin teruk (batuk, loya, muntah atau cirit birit), tahap kesedaran berkurangan dan juga semakin kurang kencing dalam masa 24 jam.

“Individu yang perlu menghadiri CAC terdekat untuk penilaian lanjut akan dimaklumkan melalui MySejahtera atau dihubungi oleh CAC melalui SMS atau panggilan telefon.

“Tempoh pengasingan (pengasingan) bagi individu positif Covid-19 yang tidak bergejala dan sudah selesai vaksinasi ialah tujuh hari, manakala tempoh pengasingan bagi individu positif Covid-19, vaksinasi bergejala dan tidak lengkap atau tiada vaksin adalah selama 10 hari,” katanya.

Dr Noor Hisham turut mengingatkan orang ramai agar terus mematuhi saranan dan nasihat kesihatan termasuk Amalkan TRIIS (Trace, Report, Isolate, Inform, and, Seek) sebelum menghadiri aktiviti sosial atau jika bergejala dan dapatkan ujian Covid-19 dengan segera jika mereka mempunyai simptom.

Sumber : HM

Share.

Leave A Reply