Kanak-kanak Perempuan Maut Akibat Ditinggal Dalam Kereta | Kes yang melibatkan kanak-kanak meninggal di dalam kereta bukanlah kes baru malah terdapat beberapa kes yang sama sebelum ini.

Kebiasaannya kes ini berlaku kerana ibu bapa atau penjaga terlupa bahawa anak-anak sedang mengikuti mereka di dalam kereta. Hal yang sama turut terjadi kepada budak perempuan ini apabila ia maut selepas ditinggalkan di dalam kereta oleh neneknya.

Kanak-kanak Maut Akibat Ditinggal Di Dalam Kereta

Johor Bahru: Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun maut selepas ditinggalkan beberapa jam di dalam kereta oleh neneknya di Sungai Tiram, Ulu Tiram, di sini, ahad lalu.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Mohd Sohaimi Ishak berkata, pihaknya menerima satu laporan daripada pihak Hospital Sultan Ismail (HSI) mengenai kes ‘Brought In Death’ membabitkan kematian seorang kanak-kanak berumur 3 tahun pada 6.41 petang.

Beliau berkata,  hasil siasatan mendapati pada hari sama, nenek mangsa berusia 59 tahun membawa mangsa bersama kakaknya ke sekolah di sekitar Sungai Tiram lebih kurang 1 tengah hari dengan menaiki kenderaan Perodua Alza.

Menurutnya, mangsa kemudian ditinggalkan di dalam kereta di rumahnya di Kampung Sungai Tiram, Ulu Tiram tanpa disedari nenek mansa dan enjin juga turut dimatikan.

Tambahnya, pada jam 6 petang, ibu mangsa menyedari bahawa anaknya tiada di dalam rumah dan mencari mangsa di sekitar kawasan rumah namun tidak ditemui. Nenek mangsa kemudiannya mula menyedari bahawa mangsa ada di dalam kereta dan mendapati mangsa tidak sedarkan diri di lantai bawah tempat duduk belakang.

katanya, hasil bedah siasat doktor di HSI pada Isnin mendapati keadaan tubuh badan mangsa adalah sihat dan tiada sebarang kesan lebam atau luka akibat didera. Doktor mengesahkan bahawa punca kematian mangsa disebabkan ‘Heat Stroke Due To Vehicular Entrapment’ iaitu strok haba akibat terperangkap di dalam kenderaan.

Menurutnya, kes disiasat menurut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara selama tempoh tidak melebihi 20 tahun atau dengan denda tidak melebihi RM50,000 atau kedua-duanya.

Sumber: Metro

Share.

Leave A Reply