Konvoi PM Diberi Keutamaan Berbanding Ambulan. Ini Penjelasan PDRM (Ada Video) | Polis dilaporkan memberi keutamaan kepada konvoi Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di laluan utama di Hulu Langat, semalam berbanding ambulans di persimpangan jalan untuk mengelak risiko kemalangan.

Konvoi PM Diberi Keutamaan Berbanding Ambulan. Ini Penjelasan PDRM (Ada Video)

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Selangor, Superintendan Azman Shari’at, tindakan itu diambil mengikut Kaedah Lalu Lintas No 9 LN 166/959 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Katanya, pegawai dan anggota JSPT sentiasa diarahkan memberi keutamaan kepada kenderaan kecemasan yang membawa pesakit, namun petugas berkenaan membuat penilaian awal sebelum memberhentikan kenderaan terbabit dalam tempoh singkat berikutan pendahulu konvoi sudah hampir persimpangan itu.

Beliau memberitahu bahawa mereka terkesan dengan satu video tersebar di media sosial memaparkan kenderaan pacuan empat roda dan ambulans Persatuan Bulan Sabit Merah berhenti di persimpangan jalan bagi memberi laluan kepada konvoi diiringi polis trafik.

Ujarnya, kejadian berlaku  pada jam 11.30 pagi semalam, ketika rombongan Perdana Menteri dalam perjalanan bagi melihat kerja pembersihan pelbagai agensi bagi membantu mangsa banjir dari Taman Sri Nanding ke Masjid Al-Mustaqqim, Batu 16 diiringi polis trafik.

Menerusi video itu, jika anggota trafik di persimpangan jalan memberi keutamaan kepada dua kenderaan berkenaan yang hendak keluar ke jalan utama, ianya tindakan yang akan mewujudkan risiko kemalangan serta membahayakan pengguna jalan raya.

Azman berkata, sejurus konvoi melepasi persimpangan itu dalam masa singkat, anggota trafik segera memberi keutamaan kepada dua kenderaan berkenaan setelah mendapati tidak risiko kemalangan.

beliau mendakwa, polis sentiasa peka dan komited dalam memberi keutamaan kepada kepentingan awam, khususnya apabila penugasan membabitkan keselamatan pengguna jalan raya dan kenderaan kecemasan terutama ambulans serta bomba.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply