Lelaki Tembak Diri 192 Kali Jadi Jutawan, Ini Sebabnya.. | Seorang lelaki yang kini bergelar seorang jutawan mengakui ramai yang menganggap dirinya ‘bodoh’ disebabkan perbuatannya yang menembak dirinya sendiri hampir 200 kali secara rela.

Menurut Ladbible, Richard Davis, bekas anggota marin yang tampil dalam dokumentari baharu dengan bersahaja merakamkan dirinya melepaskan tembakan pistol ke dadanya.

Dalam satu rakaman klip video, Richard dilihat secara bersahaja menyerahkan kuncinya kepada lelaki lain sekiranya rancangannya itu tidak berjalan seperti yang dirancang sebelum mengacukan pistol Magnum .44 di dadanya.

Richard kemudiannya berkata bahawa orang ramai fikir bahawa dia baik hati, bodoh kerana melakukan ini dan menembak pistol pada dirinya sendiri sebelum berkata “Semudah pai, kawan!”.

Jika anda mempersoalkan bagaimana Richard boleh membuat perkara sedemikian, ia adalah kerana dia merupakan pencipta jaket kalis peluru zaman moden, dan dalam usaha untuk menguji dan memastikan ia berfungsi dengan baik, dia telah menembak dirinya sendiri sebanyak 192 kali.

Sebelum ini, Richard berkata dia mendapat inspirasi untuk mencipta jaket kalis peluru selepas terlibat dalam kejadian berbalas tembakan dengan beberapa penjenayah dan mengalami kecederaan di kepala dan kaki.

Richard memperkenalkan bahan baharunya bernama Zylon pada jaket kalis peluru dan menyerahkan 100,000 unit kepada pasukan polis.

Institut Keadilan Kebangsaan mengatakan jaket itu berpotensi  untuk rosak dan menggesa agensi penguatkuasaan undang-undang berhenti menggunakannya dan menggantikannya.

Walau bagaimanapun, ia nampaknya tidak membahayakan syarikat tersebut kerana hanya beberapa bulan kemudian, syarikat Davis Second Chance telah diperolehi oleh Amor Holdings Inc dengan harga $45 juta (RM198 juta).

Sebuah dokumentari baru, 2nd Chance, membuka kisah kehidupan Richard yang luar biasa serta turut menyaksikan dia menghasilkan banyak filem bajet rendah yang ditontoni oleh polis di AS.

Dalam temu bual dengan Guardian, pengarah dan penulis 2nd Chance, Ramin Bahrani mengatakan bahawa kali pertamanya melihat rakaman Richard mengacukan pistol ke dadanya dan bersahaja menembak dirinya membuatkan matanya terkeluar apabila melihatnya.

Ramin berkata bahawa sudah tentu dia melakukannya hampir 200 kali. Selain itu, dia juga seorang pembuat filem seperti propaganda, pemasaran, komedi.

Menurutnya, pemasarannya itu sangat inventif dan menarik, lapor Ladbible.

Ramin berkata lagi, ia berkesan, dia beralih daripada pemilik restoran pizza yang tidak bekerja kepada syarikat yang berjuta-juta dolar.

Filem 2nd Chance kini ditayangkan di pawagam-pawagam di AS dan tarikh tayangan di United Kingdom (UK) masih lagi belum diumumkan.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Remaja Maut Ditembak Rakan Ketika Uji Jaket Kalis Peluru.

Remaja Maut Ditembak Rakan Ketika Uji Jaket Kalis Peluru. | TALLAHASSEE: Seorang remaja berusia 16 tahun maut ditembak oleh rakan sendiri selepas mangsa dan dua rakannya didakwa bergilir-gilir main menembak antara sesama sambil memakai jaket kalis peluru.

Lapor Daily Mail, Colton Whitler dan Joshua Vining ditahan pada Khamis lalu berkaitan kes kematian rakan mereka, Christopher Leroy Broad Jr.

Menurut Jabatan Polis Belleview, kedua-dua remaja berusia 17 tahun itu akan didakwa seperti suspek dewasa.

“Saya nampak seorang remaja lelaki keluar sambil menjerit dengan kuat.

“Amat menyedihkan remaja berkenaan tidak menyedari kemungkinan implikasi tindakan mereka,” kata seorang jiran, Joe Vanhouten yang menyaksikan kejadian tembakan itu.

Kejadian itu berlaku di Belleview, kira-kira 112.6 kilometer (km) barat laut Orlando selepas polis menerima panggilan kecemasan pada Ahad lalu.

Menurut polis, mangsa ditemukan dalam keadaan cedera parah dengan kesan tembakan di rumah.

Mangsa dikejarkan ke hospital berdekatan sebelum disahkan meninggal dunia.

Berdasarkan laporan Click Orlando, seorang lagi rakan, Evan Vowell yang turut berada bersama ketika kejadian dilaporkan merakam video insiden itu dan menyerahkannya kepada polis.

Vowell memberitahu pihak berkuasa bahawa Vining yang memulakan permainan itu dengan membawa jaket kalis peluru dan pistol.

Bagaimanapun, polis memaklumkan rakaman video dan keterangan Vowell bercangah dengan keterangan Whitler selepas dia memberitahu rakannya ditembak di bahagian dada.

Whitler yang dilaporkan sebagai saksi kejadian tembakan itu turut mendakwa Vowell menembak mangsa namun polis menegaskan bukti menunjukkan sebaliknya.

Vining didakwa atas kesalahan membunuh kanak-kanak bawah umur menggunakan senjata api manakala Whitler pula didakwa atas kesalahan memberi maklumat palsu kepada penguatkuasa undang-undang.

Sumber : UM

Share.

Leave A Reply