Ajaran Millah [email protected] yang difatwakan sebagai sesat bukan hanya licik dan mengancam keselamatan negara, malah memberi implikasi kepada sifat taksub melampau dan fenomena ‘takfir’ (kafir mengkafir) dalam kalangan masyarakat Islam.

Justeru, Majlis Agama Islam Malaysia (MAIS) berkata, kerjasama dan tindakan bersepadu pihak berkuasa agama bersama pelbagai agensi kerajaan termasuklah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pendaftaran Pertubuhan, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) perlu diperkukuhkan lagi.

“Ini bertujuan memantau gerakan Millah [email protected] dan kumpulan ajaran sesat lain yang boleh mendatangkan ancaman keselamatan dan menggugat ketenteraman awam.

“Tindakan tegas terhadap pengikut dan pemimpin gerakan Millah [email protected] dan kumpulan ajaran sesat lain yang terbabit perlu dilaksanakan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (SOSMA) 2012, Akta Pencegahan Keganasan (POTA) 2015 dan Kanun Keseksaan,” katanya melalui Facebook hari ini.

Mengulas mengenai ajaran itu, MAIS berkata Millah [email protected] bukan sekadar menetapkan pengikutnya untuk membayar wang bagi tujuan taubat, malah perlu menuntut cerai ke atas pasangan yang tidak menyertai gerakan itu.

Menggunakan medium kelas Al-Quran dalam talian untuk menarik pengikut baharu, katanya modus operandi digunakan ajaran Millah [email protected] terbahagi kepada tiga iaitu indoktrinasi ahli, propaganda dan perkaderan ahli.

Ajaran Millah [email protected] dikaitkan dengan rangkaian Gerakan Pemuda Kahfi di Bogor, Indonesia yang diterajui Ahmad Musodiq. Ajaran itu dipercayai berpusat di Cilimus Kuningan, Kota Cirebon di Jawa Barat, Indonesia yang diketuai oleh Zubaedi Djawahir.

Mereka meyakini ajaran itu lurus lagi benar selepas jatuhnya kerajaan Islam Abbasiyah, manakala Islam yang diamalkan hari ini adalah palsu. Dakwaan itu mengakibatkan sesiapa sahaja selain daripada pengikutnya menjadi sesat.

Pada 17 September 2015, fatwa diwartakan menegaskan beberapa perkara berhubung ajaran Millah [email protected]

Antaranya, Islam dibawa Nabi Muhammad SAW berakhir sejak kejatuhan kerajaan Islam dan diganti dengan agama baharu iaitu Millah [email protected], selain menggelar mereka yang tidak mengikuti ajaran itu sebagai sesat, kafir dan syirik serta wajib bertaubat dengan ajaran Millah [email protected]

MAIS berkata, kumpulan ajaran sesat itu juga menafikan kefarduan solat lima waktu dan solat Jumaat, selain mewajibkan bai’ah dan berpegang dengan bai’ah.

“Mereka terlalu taksub dengan dakyah sehingga sanggup membuang keluarga, ibu bapa, isteri dan lain-lain hanya kerana tidak ajaran Millah [email protected] ini, malah menggabungkan kitab suci tiga agama iaitu Islam, Kristian dan Yahudi,” katanya.

Selain itu, MAIS juga memaklumkan ajaran Millah [email protected] menyasarkan golongan muda sebagai wadah untuk dakyah yang dibawa serta mempunyai unsur militan yang sesat dan membahayakan.

“Kumpulan ini juga bersembahyang melalui penyampaian makna dalam bahasa Melayu, selain tidak berpegang kepada Hadis Nabi SAW,” katanya.

Sumber: Berita Harian

BERITA BERKAITAN..

‘Bahana’ Ajaran Millah Abraham..

Setiap pengikut ajaran Millah Abraham perlu membayar wang untuk bertaubat, menuntut cerai ke atas pasangan yang tidak menyertai gerakan, menggunakan kelas al-Quran dalam talian bagi menarik pengikut baharu.

'Bahana' Ajaran Millah Abraham..

Itu sebahagian dari modus operandi dan strategi ajaran sesat Millah Abraham @ Ibrahim yang difatwakan menyeleweng dan bertentangan dengan ajaran Islam berdasarkan keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor pada 17 September 2015.

Menurut kenyataan di Facebook rasmi Majlis Agama Islam Selangor (Mais) hari ini, modus operandi ajaran Millah Abraham terbahagi kepada tiga iaitu indoktrinasi ahli, propaganda dan perkaderan ahli.

“Ajaran Millah Abraham ini dikaitkan dengan rangkaian Gerakan Pemuda Kahfi di Bogor, Indonesia yang diterajui oleh Ahmad Musodiq. Ajaran itu dipercayai berpusat di Cilimus Kuningan, Kota Cirebon, di Jawa Barat Indonesia yang diketuai oleh Zubaedi Djawahir.

“Mereka meyakini ajaran itu adalah ajaran yang lurus lagi benar setelah jatuhnya Kerajaan Islam Abbasiyah, manakala Islam yang diamalkan pada hari ini adalah palsu. Dakwaan itu mengakibatkan sesiapa sahaja selain daripada pengikutnya menjadi sesat.

“Baru-baru ini, ajaran sesat ini turut mengambil kesempatan meluaskan propaganda melalui media sosial seperti kelas al-Quran secara dalam talian,” demikian kenyataan itu, hari ini.

Pada 17 September 2015, fatwa yang diwartakan menegaskan beberapa perkara berhubung ajaran itu, antaranya agama Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW berakhir sejak kejatuhan kerajaan Islam dan diganti dengan agama baru iaitu Millah [email protected]

“Menggelar mereka yang tidak mengikuti ajaran Millah [email protected] sebagai sesat, kafir dan syirik serta wajib bertaubat dengan ajaran Millah [email protected]

“Kumpulan ajaran sesat itu juga menafikan kefardhuan solat lima waktu dan solat Jumaat, selain mewajibkan bai’ah dan berpegang dengan bai’ah.

“Mereka terlalu taksub dengan dakyah sehingga sanggup membuang keluarga, ibu bapa, isteri dan lain-lain hanya kerana tidak mengikut Millah Abraham @ Ibrahim ini, malah menggabungkan kitab suci tiga agama iaitu Islam, Kristian dan Yahudi,” katanya.

Selain itu, ajaran ini menyasarkan golongan muda sebagai wadah untuk dakyah yang dibawa serta mempunyai unsur militan yang sesat dan membahayakan.

“Kumpulan ini juga bersolat melalui penyampaian makna dalam Bahasa Melayu selain tidak berpegang kepada Hadis Nabi (Muhammad) SAW,” katanya.

Menurut Mais, kelicikan gerakan Millah [email protected] yang berterusan ini mampu mengancam keselamatan negara, malah memberi implikasi kepada sifat taksub melampau dan fenomena takfir iaitu kafir mengkafirkan dalam kalangan masyarakat Islam.

Justeru itu katanya, kerjasama dan tindakan bersepadu pihak berkuasa agama bersama dengan pelbagai agensi kerajaan termasuklah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pendaftaran Pertubuhan, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia perlu diperkukuhkan lagi.

“Ini bertujuan memantau gerakan Millah [email protected] dan kumpulan ajaran sesat lain yang boleh mendatangkan ancaman keselamatan dan menggugat ketenteraman awam.

“Tindakan tegas terhadap pengikut dan pemimpin gerakan Millah [email protected] dan kumpulan-kumpulan ajaran sesat lain yang terbabit perlu dilaksanakan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada seperti Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012, Akta Pencegahan Keganasan (Pota) 2015 dan Kanun Keseksaan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply