Mat Salleh Mampu Bertutur Pelbagai Bahasa, Terkaku Apabila Mendengar Wanita Ini ‘Kecek Kelate’ Semasa beliau bertemu dengan sekumpulan pelancong, Wouter telah bertemu dengan seorang wanita Malaysia yang bercakap dalam dialek Kelantan dan telah memberikan wanita Malaysia itu, €20 (RM92.50) kepadanya sebagai hadiah berjaya ‘menewaskan’ beliau. Baca seterusnya.

@myedisi9 Lelaki ini menguasai banyak bahasa dunia dan akan memberikan £20 kepada mana-mana individu di jalanan yang bercakap bahasa yang dia tidak ketahui, sampailah dia jumpa wanita ini…😅#bahasamelayu #kelate� ♬ original sound – Edisi 9

Untuk menguasai satu bahasa asing memerlukan satu jangka masa lama, inikan pula mahu menguasai hampir 30 jenis bahasa asing dari seluruh dunia. Namun, ada seorang lelaki dari Belanda, Wouter Corduwener, boleh berbuat sedemikian.

Wouter gemar membuat video bersiri di mana beliau akan berjumpa mana-mana orang awam dan akan bersembang orang tersebut mengikut bahasa ibunda yang mereka gunakan.

Dalam satu siri video yang dikongsikan, Wouter ada membuat satu ‘cabaran’ di mana beliau akan memberikan €20 (RM92.50) kepada mana-mana orang awam yang boleh berbicara dengannya dalam bahasa yang beliau tidak tahu.

Semasa beliau bertemu dengan sekumpulan pelancong, Wouter telah bertemu dengan seorang wanita Malaysia yang bercakap dalam dialek Kelantan. Jelas kelihatan Wouter sukar menjawab semula apa yang dituturkan oleh wanita itu mengikut dialek yang digunakan.

“So, demo kecek kelate ke? Bahasa apa demo kecek?” kata wanita Malaysia itu.

Setelah mendengar penerangan wanita Malaysia itu, Wouter segera memberikan €20 (RM92.50) kepadanya sebagai hadiah berjaya ‘menewaskan’ beliau. Seorang lagi wanita yang ada di situ terpinga-pinga apabila melihat kedua-duanya bersembang.

Wouter menerangkan bahawa mereka sedang berbicara dua bahasa berbeza, beliau menggunakan Bahasa Indonesia, manakala wanita itu pula menggunakan Bahasa Malaysia (Bahasa Melayu).

Perkongsian semula video itu telah menarik perhatian warganet. Rata-rata ramai mengagumi dengan Wouter kerana beliau sangat arif membezakan antara Bahasa Melayu dengan Bahasa Indonesia, walaupun kedua-duanya mempunyai sebahagian bunyi dan perkataan yang agak sama.

Menurut akaun TikTok yang memuat naik semula video itu, ada beberapa siri video lain menunjukkan Wouter telah bertemu dengan pelancong-pelancong Malaysia dan beliau tewas dengan Bahasa Ibunda Malaysia.

Jika anda berminat untuk menonton lebih banyak lagi video menarik daripada Wouter Corduwener, anda boleh lihat di saluran YouTube rasminya di sini.

Sumber: TheVocket

Share.

Leave A Reply