Omicron : Kematian Pertama Telah Disahkan Di UK | Sekurang-kurangnya seorang maut dengan varian Omicron di Britain, lapor Xinhua.

Omicron : Kematian Pertama Telah Disahkan Di UK

“Omicron sedang menghasilkan kemasukan ke hospital dan malangnya sekurang-kurangnya seorang pesakit telah disahkan meninggal dunia dengan Omicron,” kata Perdana Menteri Britain Boris Johnson pada hari Isnin semasa lawatan ke klinik vaksin di Paddington, barat London.

Sebelum ini, Setiausaha Kesihatan Britain, Sajid Javid berkata terdapat 10 orang di hospital di England dengan Omicron, tetapi memberi amaran bahawa kes kemasukan ke hospital dan kematian akan meningkat. Menurut Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA), umur mereka antara 18 dan 85 tahun.

Setiausaha kesihatan Britain juga telah memberi amaran bahawa varian Omicron “merebak pada kadar yang luar biasa” dan jangkitan terus meningkat dua kali ganda setiap dua hingga tiga hari. Kadar penyebarannya ialah “sesuatu yang tidak pernah kita lihat sebelum ini.” dia memberitahu Sky News.

“Sangat jelas bahawa dunia boleh menjangkakan gelombang pasang surut jangkitan baru. Berapa banyak daripada yang diterjemahkan ke dalam kemasukan ke hospital dan kematian masih tidak diketahui. Nampaknya ia lebih ringan atau tahap jangkitan sedia ada sangat membimbangkan,” rasmus Bech hansen, ketua eksekutif Airfinity yang berpangkalan di London, penyedia risikan dan analisis kesihatan global, memberitahu Xonhua dalam temu bual dalam talian.

1,576 lagi kes Omicron telah ditemui di Britain, peningkatan harian terbesar sejak varian COVID-19 dikesan di negara ini, menjadikan jumlah kes ditemui di negara ini kepada 4,713 yang disahkan UKHSA Isnin.

Britain melaporkan 54,661 kes baharu koronavirus, menjadikan jumlah keseluruhan kes koronavirus di negara itu kepada 10,873,468 mengikut angka rasmi yang dikeluarkan hari ini.

Negara itu juga melaporkan 38 lagi kematian berkaitan coronavirus. Jumlah kematian berkaitan coronavirus di Britain kini berjumlah 146.477 dengan 7,372 pesakit COVID-19 masih di hospital.

Beratur panjang berlaku di pusat vaksinasi COVID pada hari Isnin dan terdapat laporan meluas mengenai tapak tempahan Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) ranap ketika orang ramai berebut untuk mendapatkan suntikan penggalak mereka menjelang Krismas.

Perdana menteri melancarkan “misi nasional” malam Ahad yang dipanggil Omicron Emergency Boost. Setiausaha kesihatan telah menggesa orang ramai untuk mendapatkan suntikan penggalak mereka secepat mungkin. Mereka memberi amaran bahawa “dua dos tidak mencukupi, tetapi tiga dos memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap jangkitan simptomatik.”

Tahap amaran COVID UK telah dinaikkan daripada tahap 3 kepada tahap 4, tahap tertinggi kedua, “berdasarkan peningkatan pesat dalam kes Omicron.” empat pegawai perubatan British berkata dalam satu kenyataan bersama Ahad

Lebih daripada 89 peratus orang berumur 12 tahun ke atas di Britain telah mendapat dos pertama vaksin mereka dan lebih daripada 81 peratus menerima kedua-dua dos, menurut angka terkini. Lebih daripada 41 peratus telah menerima suntikan penggalak, atau dos ketiga vaksin coronavirus.

Untuk memulihkan kehidupan normal, negara-negara seperti Britain, China, Jerman, Rusia dan Negara-negara United telah berlumba dengan masa untuk mengurangkan vaksin coronavirus.

Sumber : SK

Share.

Leave A Reply