Pasangan Lari Dari Hotel Kuarantin Covid-19 Berjaya Ditangkap | THE HAGUE: Polis sempadan Belanda semalam berkata, mereka menahan sepasang suami isteri di dalam pesawat selepas mereka melarikan diri dari hotel kuarantin di mana penumpang positif COVID-19 dari penerbangan Afrika Selatan menginap.

Drama itu berlaku selepas pihak berkuasa Belanda menyatakan bahawa 61 orang yang tiba dengan dua penerbangan di Lapangan Terbang Schiphol Amsterdam Jumaat lalu telah diuji positif untuk coronavirus, 13 daripada mereka dengan varian Omicron baharu.

Salah seorang daripada pasangan itu telah diuji positif untuk COVID-19 dan telah diasingkan, manakala seorang lagi negatif tetapi dalam kuarantin, menurut jurucakap pihak berkuasa kesihatan awam, Stefanie van Waardenburg.

Beliau menambah bahawa kedua-duanya kembali dalam pengasingan, tetapi tidak di hotel yang sama.

Mereka adalah lelaki Sepanyol, 30 dan seorang wanita Portugis, berusia 28 tahun, kata jurucakap polis, Stan Verberkt kepada AFP.

“Polis Diraja Belanda di Schiphol telah menahan sepasang suami isteri petang ini yang melarikan diri dari hotel kuarantin,” kata Verberkt.

“Tangkapan itu berlaku dalam pesawat yang hendak berlepas. Mereka berada dalam pesawat yang hendak berlepas ke Sepanyol kira-kira jam 6:00 petang,” tambahnya.

Polis sempadan kini mengenakan pertuduhan dengan pejabat pendakwa raya Belanda terhadap pasangan itu kerana menjejaskan keselamatan awam, katanya.

Pasangan itu telah diserahkan kepada pihak berkuasa kesihatan awam, Verberkt mengesahkan.

Tidak diketahui bagaimana pasangan itu meninggalkan hotel atau bagaimana amaran dihebahkan.

Pihak berkuasa Belanda mengumumkan protokol perjalanan baharu yang lebih ketat Jumaat lalu ketika amaran dihebahkan ke seluruh dunia mengenai varian Omicron baharu, yang pertama kali muncul di selatan Afrika.

Seramai 600 orang dalam dua penerbangan Afrika Selatan Jumaat lalu menghabiskan sebahagian besar hari terperangkap di lapangan terbang untuk diuji dalam keadaan yang disifatkan oleh seorang sebagai ‘pusat dystopia’.

Menteri Kesihatan Belanda, Hugo de Jonge telah menyatakan beberapa jam sebelum itu bahawa pihak berkuasa di Belanda akan memastikan orang ramai mematuhi peraturan kuarantin.

Penumpang positif COVID-19 dari penerbangan Afrika Selatan hampir semuanya berada di hotel, manakala segelintir telah dibenarkan masuk ke dalam kuarantin di rumah.

Penumpang yang didapati negatif juga telah diarah menjalani kuarantin di rumah.

“Kami akan mengawal sama ada mereka mematuhi peraturan itu,” kata de Jonge kepada pemberita.

Menteri kesihatan menambah, bahawa ia tidak boleh dikecualikan bahawa lebih ramai orang daripada 13 orang awal telah dijangkiti varian Omicron.

“Kami bimbang, tetapi sejauh mana kami harus berada pada tahap ini kami belum tahu lagi,” kata De Jonge.

Polis dan pengawal keselamatan berkawal di hotel kuarantin itu, kata jurucakap Datuk Bandar tempatan. – AFP

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply