Ketika melakukan penyelidikan untuk menjelajah kedalaman Laut Merah, sekumpulan penyelidik telah menemui kapal karam di bawah laut. Namun bukan itu sahaja yang ditemui mereka, ini kerana kamera bawah laut turut berjaya merakamkan seekor makhluk gergasi yang dikenalpasti sebagai sejenis sotong yang saiznya lebih besar daripada manusia.

Penyelidik Cari Kapal Karam TERKEJUT Jumpa 'Benda' Ni Dalam Laut

Difahamkan imej sotong gergasi itu berjaya dirakamkan pada tahun lepas ketika pencarian bangkai kapal “Pella” yang karam pada bulan November tahun 2011 dulu.

Walaubagaimanapun, ketika itu mereka tidak mengetahui jenis sotong terbabit, sehinggalah ianya dikenalpasti sebagai sotong purpleblack pada September 2021.

Rodrigue yang merupakan sebahagian daripada OceanX, pasukan ahli biologi marin dan pembuat filem yang menyelam sejauh 2,800 kaki (853 meter) di bawah permukaan Laut Merah.

Penyelidik Cari Kapal Karam TERKEJUT Jumpa 'Benda' Ni Dalam Laut

Dia telah meminta bantuan daripada ahli zoologi NOAA, Dr Michael Vecchione yang kemudian memberitahu bahawa makhluk misteri yang ditemui oleh mereka itu adalah sotong purpleblack gergasi.

Dr Michael menunjukkan ukuran sirip haiwan itu berbanding dengan tubuhnya mendapati ia bukan sotong gergasi.

Siripnya pendek dan lebar dan membentuk kepala panah. Tapi bagi sotong gergasi ia biasanya berukuran besar dan berotot.

Penyelidik Cari Kapal Karam TERKEJUT Jumpa 'Benda' Ni Dalam Laut

Meskipun sotong itu bukanlah seperti makhluk mitos sotong gergasi yang sangat popular dan dikenali sebagai ‘kraken’ dalam kisah-kisah fiksyen dan mitos masyarakat, tetapi penemuan itu tetap dianggap sebagai penemuan yang luar biasa dan menakjubkan.

Menurut Metro.co.uk, pada tahu 2018, seekor sotong gergasi sepanjang 14 kaki telah ditemui di sebuah pantai New Zealand.

Penyelidik Cari Kapal Karam TERKEJUT Jumpa 'Benda' Ni Dalam Laut

Gambar (atas), sotong gergasi yang ditemui di New Zealand pada tahun 2018.

Sumber : Nangtime

Share.

Leave A Reply