Puteri Mako Jepun Memulakan Hidup Baru Sebagai ‘Orang Biasa’ Di New York | Bekas Puteri Jepun, Mako Komuro dikhabarkan telah tiba di Amerika Syarikat bersama suaminya, Kei Komuro, setelah meninggalkan kehidupan ‘upacara empayar purba’ kepada cahaya terang New York selepas meninggalkan keluarga diraja dan melepaskan gelaran dirajanya.

Puteri Mako Jepun Memulakan Hidup Baru Sebagai 'Orang Biasa' Di New York

Pasangan itu mengikat tali pertunangan di Tokyo bulan lalu secara tertutup berikutan perhatian umum selama bertahun-tahun telah dialihkan berhubung skandal kewangan kecil yang melibatkan ibu Kei Komuro, dan menyebabkan dia “kesedihan dan kesakitan”.

Menurut laporan The Guardian, rakaman yang disiarkan di saluran TV Jepun menunjukkan pasangan itu diapit oleh pegawai keselamatan ketika mereka melalui lapangan terbang John F Kennedy di New York dan masuk ke dalam kenderaan yang sedang menunggu mereka.

Perpindahan ke AS telah lama dikhabarkan. Kedua-dua ‘mempelai’ berusia 30 tahun itu akhirnya menaiki penerbangan komersial pada hari Ahad dari Tokyo ke New York, di mana tempat Kei Komuro menghadiri sekolah undang-undang dan kini dilaporkan bekerja disitu.

Mako yang merupakan anak saudara Maharaja Naruhito, kehilangan gelaran dirajanya apabila dia berkahwin dengan “orang biasa” di bawah undang-undang penggantian selepas perang yang membenarkan hanya ahli lelaki keluarga diraja untuk menaiki takhta.

Semasa mengumumkan perkahwinan mereka, bekas puteri -kurator muzium – membuat pilihannya jelas. “Dia adalah seseorang yang saya tidak boleh lakukan tanpanya,” katanya. “Perkahwinan adalah keputusan yang diperlukan untuk kita terus hidup, kekal setia pada hati kita.”

Selepas mrngumumkan pertunangan pada tahun 2017, Komuros berdepan dengan laporan bertubi-tubi yang mendakwa keluarga Kei Komuro sedang mengalami masalah kewangan.

Kerabat diraja Jepun dilaporkan masih mengikut piawaian undang-undang purba yang ketat. Menurut Agensi Rumah Tangga Imperial berkata, Mako Komuro mengalami gangguan tekanan selepas trauma yang kompleks akibat perhatian media.

Puteri Mako Jepun Memulakan Hidup Baru Sebagai 'Orang Biasa' Di New York

Hal tersebut dinyatakan oleh suaminya selepas beliau berasa “sangat sedih kerana Mako berada dalam keadaan teruk dari segi mental dan fizikal” selain mengisytiharkan: “Saya sayang Mako. Kita hidup hanyalah sekali, dan saya mahu menghabiskannya dengan orang yang saya sayang.”

Sumber: The Guardian

Share.

Leave A Reply