Remaja Main Papan Luncur Di Bumbung Kereta Api M@ut | Gara-gara bermain papan luncur di bumbung kereta api, seorang remaja lelaki New York dilaporkan maut apabila kepalanya melanggar struktur landasan ketika kereta api merentasi Jambatan Williamsburg di Amerika Syarikat, pada petang Isnin.

Lapor New York Post, polis mengesahkan kejadian itu selepas mendapati remaja terbabit menaiki bumbung kereta api yang bergerak arah utara.

Difahamkan, kereta api itu menuju ke seberang jambatan apabila kepalanya terhempas pada bahagian struktur landasan sekitar 6.45 petang hari kejadian.

Mangsa kemudiannya terjatuh di bawah kereta api dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, menurut polis.

Lembaga Pengangkutan Metropolitan (MTA) menghentikan perkhidmatan kedua kereta api yang terlibat antara stesen Marcy Av dan Delancey St-Esses St selama beberapa jam ketika siasatan sedang dilakukan.

Kedua-dua kereta api itu masih beroperasi dengan kelewatan melepasi 11 malam, menurut agensi pengangkutan itu.

Identiti mangsa masih belum dilakukan susulan mahu menunggu pengesahan daripada pihak keluarga.

Dalam satu kenyataan, Presiden New York City Transit Richard Davey memberi amaran mengenai bahaya bermain papan luncur di kawasan kereta api bawah tanah.

Beliau berkata bahawa mereka menekankan betapa berbahayanya untuk menunggang atau bermain di luar kereta api ketika ia bergerak.

Beliau juga berkata bahawa memohon untuk ahli keluarga memaklumkan kepada anak-anak berhubung dengan bahayanya permainan yang kelihatan seperti menyeronokkan tetapi membawa maut.

Tahun lalu, beberapa remaja dikatakan cedera parah atau terbunuh semasa meluncur di kereta api bawah tanah.

Jumlah yang terlibat meningkat susulan dengan penyebaran di media sosial mengenai keseronokan bermain di kawasan itu, kata pegawai.

Insiden meluncur kereta api bawah tanah meningkat sebanyak 560 peratus dari Januari hingga Mei 2022.

Menurut MTA, ia merupakan sejumlah 449 kejadian berbanding 68 dalam tempoh yang sama pada 2021.

Ketua Transit NYPD Jason Wilcox menyifatkan permainan meluncur di kereta api bawah tanah sangat bahaya.

Beliau turut menyatakan bahawa kebanyakan insiden berlaku melibatkan golongan muda.

Katanya, tiada apa-apa yang menyeronokkan atau lucu tentang aktiviti ini dan mereka akan terus berusaha untuk menghalangnya.

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Kanak-kanak 11 Tahun M@ut Terjatuh, Berlatih Parkour

Kanak-kanak 11 Tahun M@ut Terjatuh, Berlatih Parkour | Seorang kanak-kanak berusia 11 tahun maut selepas terjatuh dari ketinggian lebih 15.24 meter sebuah bangunan hotel di Costa Blanca ketika berlatih melakukan parkour.

Beberapa pelancong dipercayai bahawa menyaksikan kejadian mengerikan itu ketika kanak-kanak lelaki tersebut terjatuh dari bumbung ke kawasan lobi hotel sekitar pukul 3 petang (waktu tempatan) pada Ahad lalu, Lapor Daily Mail.

Kanak-kanak yang cedera parah itu dikejarkan ke hospital namun meninggal dunia pada lewat malam di Alicante, tenggara Sepanyol.

Nama hotel itu tidak didedahkan namun ia adalah terletak di Alfaz del Pi, berhampiran Benidorm.

Sementara itu, jurucakap Pengawal Awam Sepanyol berkata bahawa pihaknya masih sedang menyiasat kejadian tersebut.

Katanya, hasil siasatan menunjukkan tragedi itu berpunca daripada kecuaian kanak-kanak itu sendiri.

Pengawal Awam itu juga menyatakan bahawa mangsa tidak menginap di hotel berkenaan, dia naik ke atas bumbung bangunan bersama rakan lain untuk berlatih parkour.

Beliau bertambah lagi, ketika kejadian itu, mangsa telah tergelincir lalu terjatuh dari ketinggian kira-kira 15.24 meter dan mendarat di kawasan lobi hotel di tingkat bawah.

Katanya, kanak-kanak itu pada mulanya dibawa ke Hospital Marina Baixa di Villajoyosa sebelum ke Hospital Universiti Alicante dan disahkan meninggal dunia sekitar 11.30 malam.

Tambah jurucakap itu, mangsa merupakan warga Norway yang menetap di Alfaz del Pi.

Sumber: Utusan Malaysia

Share.

Leave A Reply