Rusia Isytihar Gencatan Senjata Sementara, Beri Ruang Orang Awam Larikan Diri | Kementerian Pertahanan Russia hari ini mengumumkan gencatan senjata terhad untuk membenarkan penduduk di dua bandar dalam kepungan, termasuk pelabuhan strategik bandar Mariupol, dipindahkan.

Pengumuman dibuat Datuk Bandar Mariupol, Vadim Boychenko, yang berkata bandar berkenaan dikepung tentera Russia selepas beberapa hari serangan yang didakwa dilancarkan secara kejam.

“Hari ini, 5 Mac, dari 10 pagi waktu Moscow, Russia mengisytiharkan rejim berdiam diri dan pembukaan koridor kemanusiaan untuk orang awam dari Mariupol dan Volnovakha keluar,” katanya.

Sepanjang mengepung bandar Mariupol selama beberapa hari, tentera Russia didakwa memotong bekalan elektrik, makanan, air, sistem pemanasan dan pengangkutan ketika cuaca terlalu sejuk.

Malah, kata Boychenko, ada pihak membandingkan tindakan itu dengan sekatan dilakukan Nazi di Leningrad semasa Perang Dunia kedua.

“Setakat ini, kita sedang melihat penyelesaian untuk masalah kemanusiaan dan semua cara yang mungkin untuk mengeluarkan Mariupol dari kepungan.

“Kita juga menggesa pembukaan koridor gencatan dan kemanusiaan untuk penghantaran bekalan makanan serta perubatan,” katanya.

Sejak tentera Presiden Russia, Vladimir Putin, menceroboh Ukraine pada 24 Februari lalu, Moscow didakwa menyerang beberapa bandar negara bekas Soviet termasuk membunuh ratusan orang awam dan bertindak membedil loji kuasa nuklear terbesar Eropah.

Pencerobohan itu mengundang kutukan dan beberapa sekatan teruk dari negara Barat ekoran bimbang dengan peningkatan ancaman dilakukan Kremlin. – AFP

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply