“Segera Hentikan Keganasan Di Myanmar”-Ujar PBB | Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) semalam menggesa ‘pemberhentian serta-merta semua bentuk keganasan‘ di Myanmar dan mengharapkan wakil utusan khas dibenarkan melawat sebagai bagi krisis di negara itu.

"Segera Hentikan Keganasan Di Myanmar"-Ujar PBB

Pertubuhan Negara Asia Tenggara (ASEAN) mahu menghantar wakilnya, Menteri Luar Kemboja, Prak Sokhonn, ke Myanmar di mana protes besar-besaran susulan rampasan kuasa pada tahun lalu dan tindakan keras terhadap penentang oleh junta tentera.

Katanya, Majlis Keselamatan PBB melihat ke hadapan lawatan menteri ke Myanmar pada peluang awal untuk bertemu dengan semua pihak berkaitan dan menjadi pengantara bagi memudahkan proses dialog termasuk membekal bantuan kemanusiaan.

Dalam kenyataan yang dirangka Britain dan diluluskan sebulat suara sempena setahun peristiwa rampasan kuasa berdarah, majlis menyuarakan kebimbangan mendalam terhadap keganasan berterusan di negara berkenaan dan meluahkan kebimbangan terhadap jumlah pelarian yang ramai.

Lebih 1,500 orang didakwa dibunuh pasukan junta tentera Myanmar dan lebih 11,000 rakyat negara itu ditahan sejak rampasan kuasa, menurut kumpulan pemantau tempatan.

Pengerusi Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD), Aung San Suu Kyi dan bekas Presiden,Win Myint, dipenjarakan.

Dalam kenyataan, majlis mengulangi gesaan terhadap dua pemimpin berkenaan supaya dibebaskan dan mengulangi keperluan akses kemanusiaan penuh, selamat dan tanpa halangan bagi semua orang yang memerlukan serta perlindungan dan keselamatan penuh kakitangan kemanusiaan dan perubatan.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply